NÄRA AKUTVÅRD. Närakuten på Löwenströmska sjukhuset flyttas till Sollentuna sjukhus i september. I stället öppnar en husläkarjour på Löwet. Foto: Michael Folmer/Arkiv

Löwet får husläkarjour med labb och röntgen

Upplands Väsby får en husläkarjour – troligen placerad på Löwet. Det beskedet ger nu den blågröna majoriteten i Region Stockholm. Men närakuten flyttar som tidigare beslutats till Sollentuna.

  • Publicerad 06:15, 13 jun 2019

Det är tänkt att den ska vara på Löwet, exakt vilka lokaler är inte klart.

Efter beslutet i veckan får hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm i uppdrag att inrätta en husläkarjour i Upplands Väsby. Detta ska ske i samband med att närakuten på Löwenströmska sjukhuset flyttas till Sollentuna i september.

– Det är tänkt att den ska vara på Löwet, exakt vilka lokaler är inte klart då det som skrivits hittills är ett utredningsuppdrag med sikte på att husläkarjouren ska inrättas, säger Maria Fälth (KD), kommunalråd och ordförande i socialnämnden och fortsätter:

– Naturligtvis hade jag önskat mig en närakut, men det som nu föreslås är det ”näst bästa” och jag är glad över att det inte blir tomt efter närakuten. Den lösning som nu föreslås ska bli en bra lösning.

Husläkarjouren i Upplands Väsby kommer enligt uppgift att ha tillgång till labb och röntgen, men inte barnspecialist och geriatrisk specialist. Den kommer att vara öppen, förutom på vardagskvällar, även på helger.

– Vad som nu är viktigt är att man lägger upp en bra plan för uppföljning så att den vård som kommer att erbjudas i framtiden inte blir av sämre kvalitet än vad vi kan förvänta oss och som ska vara värdig Väsbyborna, säger Maria Fälth.

Ann-Christin L Frickner (C), kommunalråd, ser positivt på att ansvariga politiker lyssnat.

– Upplands Väsbys kommuninvånare har rätt till en nära vård och efter den dialog som vi har haft med Väsbybor och regionpolitiker är de positivt att se att vi får gehör i denna viktiga fråga.


 

Husläkarjour

Husläkarjouren erbjuder vård på kvällar och helger när vårdcentralen är stängd. Det kan handla om akuta besvär av "mildare" art, som:
Infektioner i luftvägarna
Öroninflammation
Halsfluss
Urinvägsinfektion
Sårskador
Allergiska reaktioner

Husläkarjouren har normalt sett inte tillgång till röntgen eller laboratorium och kan bara utföra enklare provtagning.

Källa: Vårdguiden

Närakut

Närakuten erbjuder mer akut vård än vårdcentral eller husläkarjour. Till exempel vid misstänkta frakturer, hjärnskakning, större sårskador, misstänkt propp i ben och akuta allergiska problem.

Öppet alla dagar klockan 8–22.
Samverkan med akutsjukhus och en geriatrisk klinik.
Tillgång till röntgen, laboratorium och ambulansintag.
Bemannade med specialister i allmänmedicin och/eller akutläkare samt specialistutbildade sjuksköterskor med kompetens i och erfarenhet av akutsjukvård.
Möjlighet till konsultationsinsatser från andra specialister.

Från september kommer närmaste närakut för Väsbyborna att ligga Sollentuna sjukhus.

Källa: Stockholms läns landsting

Väsbyalliansens budget antogs på KF

Nyheter Hyresrätter blir bostadsrätter i Fyrklövern Med 25 röster mot 19 blev det Väsbyalliansens treårsbudget som antogs på måndagens kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna, som presenterade en egen budget, avstod från att rösta.torsdag 20/6 14:36

"Blå rännilen" Väsbys nya vattenstråk i Fyrklövern

Nyheter För smal för att kallas bäck Blå gatan, Blå parken – och nu Blå rännilen. Färgen blå i det nya bostadsområdet Fyrklövern i Väsby befästes efter måndagens kommunfullmäktige.torsdag 20/6 14:35
Stockholm Direkt