FÖRENING. Roger Ranta har länge jobbat med utsatta och hemlösa i Väsby. Lokalen på Dragonvägen blir kvar, men nu i nya föreningen H.U.U.V:s regi. Foto: Privat

LP-verksamheten för Väsbys utsatta läggs ner

LP-kontakten, som hjälper hemlösa och utsatta i Väsby, läggs ner. Men verksamhetschef Roger Ranta vägrar ge upp. Nu startar han en ny förening i lokalerna på Dragonvägen.

  • Publicerad 11:40, 19 maj 2020

Nu ber jag för att privatpersoner och företag i Väsby står upp för de som har det svårast i vårt samhälle.

PASTOR. Emanuel Alenklint, pastor i pingstkyrkan i Upplands Väsby. Foto: Privat

Många känner till LP-kontakten och Roger Rantas arbete med att hjälpa Väsbys hemlösa, utsatta och personer med missbruksproblematik. Till Dragonvägen har de kunnat komma för stöd, samtal, fika och lunch - som skänkts av restauranger i Väsby.

Verksamheten har drivits i Pingstkyrkans regi med Roger Ranta som anställd.

Nu väljer Pingstkyrkan att lägga ner LP-verksamheten, som enligt pastor Emanuel Alenklint till största del finansierats med överskott från second hand-butiken Skopan.

– Sedan coronakrisen har den verksamheten gått med underskott. Av den anledningen tvingas vi dra ner på våra sociala insatser där LP är den största, säger han.

Fick ett sparpaket

Enligt Emanuel Alenklint fick LP redan före årsskiftet ett sparpaket och hade ett budgeterat underskott.

– Vi sökte då nya samarbetspartners men utan framgång. Coronakrisen och dess ekonomiska följder kom i en redan pressad ekonomisk situation.

Han beklagar situationen.

– Det är inte roligt att behöv lägga ner LP. Det är en av våra viktigaste verksamheter. Det är speciellt eftersom vi jobbar med en så utsatt grupp, säger Emanuel Alenklint.

Ger inte upp

Men Roger Ranta vägrar ge upp. Nu startar han föreningen H.U.U.V., Hemlösa och utsatta i Upplands Väsby, för att kunna fortsätta hjälpa människor som har det svårt.

– Gång på gång får de utsatta ta den stora smällen. Nu kommer jag tillsammans med min volontär att köra vidare på egen hand, utan kyrkan. Vi har kvar lokalen på Dragonvägen.

Han vill "bredda dörrarna" och försöka hjälpa ett större klientel i framtiden.

– Långsiktigt vill jag att det ska finnas sängar, duschar, tvättmöjligheter, klädbyte med mera till våra hemlösa pensionärer.

Beroende av månadsdonationer

Han skulle önska att fler av de större aktörerna som Svenska kyrkan, Missionskyrkan, kommunen och Lions kunde ställa upp och stötta. Nu blir hela H.U.U.V.:s verksamhet beroende av månadsdonationer.

– Nu ber jag för att privatpersoner och företag i Väsby står upp för de som har det svårast i vårt samhälle. Folk kommer bokstavligen att dö utan oss, säger Roger Ranta.

DRAGONVÄGEN. Hit kan Väsbys utsatta och hemlösa komma för ett mål mat och stöd och samtal. Foto: Privat

H.U.U.V. - Hemlösa och utsatta i Upplands Väsby

Den nystartade föreningen H.U.U.V. – Hemlösa och utsatta i Upplands Väsby – drivs av Roger Ranta. Hela verksamheten är beroende av donationer.

Vill du vara med och stötta föreningen? Det finns flera olika sätt att lämna ett bidrag:

Swishnummer: 123 661 95 71

Bankgiro: 5490-0303

Bankkonto (SHB)
(6160) 384424228

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt