Luften har gått ur Solnas bomarknad

Under många år har bopriserna i Solna rusat i höjden. Byggbolagen har dammsugit kommunen på jakt efter byggbar mark. Men nu har luften gått ur marknaden.

  • Publicerad 01:15, 7 dec 2017

Tredubbla dagens antal så hamnar du på vårens besöksnivåer.

Det är söndag eftermiddag och visning av en fin fyrarummare på Fridensborgsvägen i Järvastaden. Fem-sex intresserade dyker upp. Något utgångspris är inte utsatt.

I våras var det trängsel när en motsvarande lägenhet visades.

– Tredubbla dagens antal så hamnar du på vårens besöksnivåer, säger mäklaren Victor Öfverberg på Fastighetsbyrån.

Mäklaren och säljaren har valt att inte ange något utgångspris.

– Det är lite ovanligt. Ibland gör man så för att spekulanterna själva ska indikera ett marknadsvärde, vi måste få hit besökare och vid oroligare tider är det en god idé. Men i våras hade motsvarande lägenhet säkert gått för runt 5,5 miljoner. Nu får marknaden avgöra vad den är värd, säger Victor Öfverberg som även är fastighetsekonom utbildad vid KTH.

I våras såldes fortfarande planerade bostadsrätter i Solna på ritning. Attraktiva områden vara fulltecknade redan innan grunden var gjuten.

Men under sommaren kom de första varningssignalerna. Då var bara 30 lägenheter av totalt 157 sålda i den första etappen på gamla Råsundatomten. Totalt ska cirka 700 bostadsrätter stå klara om några år.

I dag vill Peab inte svara på frågor om försäljningen.

”Vi kommenterar inte enskilda projekt och försäljning”, skriver Peabs presschef Kajsa Jacobsson i ett mail.

Inte heller den mäklarfirma som ansvarar för försäljningen av 167 bostadsrätter i kvarteret Åkerbäret i Järvastaden har återkommit med svar om hur försäljningen går. Inflyttning är planerad till tredje kvartalet nästa år. I början på veckan låg fortfarande 37 lägenheter ute för försäljning.

Samtidigt som borättspriserna rusat uppåt har regeringen oroat sig för hushållens allt högre belåning. Amorteringskraven har skärpts steg för steg.

I förra veckan godkände regeringen en ytterligare skärpning av kraven från den 1 mars nästa år. Den som då köper en lägenhet och lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst tvingas amortera mer per månad.

Victor Öfverberg tror att de nya kraven kan leda till en köprusch de närmaste månaderna.

– Men sedan slår inlåsningseffekterna till. Framför allt äldre som sitter på lite för stora lägenheter med bra lån vill inte gärna röra på sig, tror han.

Han har inget emot regler och krav. Vad som krävs är tydlighet, anser Victor Öfverberg.

– Min dröm är att få arbeta som mäklare på en stabil marknad som stiger några procent per år med tydliga regler för köpare och säljare.

MER Prisutveckling

Solna, bostadsrätter:
3 månader: - 2,4 procent
12 månader: - 1,7 procent
 
Stockholms län, bostadsrätter:
3 månader: - 1,0 procent
12 månader: - 0,1 procent

Kvadratmeterpriset för en bostadsrätt i Solna har stigit från 36 022 kr (2012) till 58 188 kr (november 2017).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

"Smått otroligt med ett så rikt fågelliv"

Nyheter Ny bok tipsar om Råstasjön Nu kommer en ny bok om naturområden som är värda att se i Stockholmsområdet. Två av dessa ligger i Solna.lördag 21/7 8:33

Nu blir skolvägarna säkrare

Nyheter Från och med vecka 29 och fram till skolstart kommer Solna stad att utföra arbete för att höja trafiksäkerheten vid skolvägar.fredag 20/7 14:12