Luftvapen uppfattas som riktiga vapen

Stenkastning har trappats upp till skjutvapen. Förra veckan sköt ungdomar bland annat sönder tolv fönster i Brohuset med kolsyrevapen och en kroggäst blev skjuten i benet.

  • Publicerad 08:19, 18 okt 2017

– Stenkastning är illa nog, så det är en rejäl upptrappning kan man säga. Med kolsyrevapen skjuter man stålkulor, och det är ganska bra fart i dem, säger Magnus Nilsson, kommunpolis.

I torsdags förra veckan sköts tolv fönster sönder i Brohuset. Den fredagen hamnade en kroggäst i diskussion med ungdomar då en av ungdomarna drog fram ett kolsyrevapen och sköt honom upprepade gånger i benet. Gästen klarade sig med ytliga sårskador.

I samband med det blev en väktarbil beskjuten både igenom bakrutan och på plåten. Nästa dag sköts entrédörren till fritidsgården sönder.

– Det är ett angeläget problem av många skäl, säger Magnus Nilsson.

Han berättar om en händelse i Bro som han tror inträffade omkring jul förra året. Ett vittne ringde 112 och berättade om en person som hanterade ett vapen i Finnstaområdet.

– Polisen kommer att utgå ifrån att vapnet är riktigt till dess det är bevisat att det inte är det. Jag vill gärna komma hem till min familj på kvällen.

Poliserna på plats uppfattade det inte som att vapnet var riktat mot dem, därför sköt de ett varningsskott.

– Om de hade uppfattat att vapnet riktades mot dem hade de inte haft råd att skjuta ett varningsskott. I värsta fall hade vi haft en ihjälskjuten 16-åring med ett luftvapen. Det är viktigt både för ungdomarna själva och för föräldrarna att förstå det här, säger Magnus Nilsson.

Mikael Nylén, som bor i Bro och själv spelar airsoftspel oroas starkt över ungdomarna som viftar med dessa vapen. Han oroas eftersom polisen inte skulle kunna avgöra om de verklighetstrogna vapnen är riktiga eller inte, och även för att ungdomarna inte har något form av skydd på sig.

– Jag har nätmask för både ansikte och ögon, samt något skydd för öronen när jag spelar. Det är helt enkelt för att du kan skadas rejält, säger Mikael Nylén.

Han har personligen sett tänder skjutas sönder av en richocherande airsoftkula.

– Det finns en anledning till varför det finns en 18-årsgräns för dessa vapen. De är inte leksaker som är lämpliga för barn, säger han.

Så säger lagen

Det krävs ingen licens för att äga luftvapen, men i Sverige finns en åldersgräns på 18 år. Det betyder alltså att man måste vara myndig för att få äga och använda dem.

Den som strider mot detta gör sig skyldig till brott mot vapenlagen.

Airsoftvapen skjuter plastkulor.

Luftpistoler skjuter metallkulor, ett i taget.

I kolsyrevapen kan du ladda hela magasin med stålkulor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste numret

Bålstabladet