Skål! På en filt njuter Evelina Kogsta som bor i Bromma och Peter Lindström som bor i Botkyrka av Hornsbergs strand. Foto: Sacharias Källdén

Lugn sommar vid ökända badplatsen

Fylla, buskörningar, hög musik. Eller? Trots fortsatta problem med vattenskotrar som kör för fort verkar andra året med sommargågata på Hornsbergs strand ha gjort området betydligt lugnare.

  • Publicerad 07:24, 8 aug 2018

Fullpackat med folk, hög musik och buskörningar på land och i vattnet med vattenskotrar. Länge har Hornsbergs strand associerats med stök både på land och i vattnet. Det har varit en het potatis och från politiskt håll har det pratats om ordningsvakter, förbud mot vattenskotrar och stoppklossar för att komma åt buset.

Nya förslaget: Spärra av Hornsbergs strand

Förra sommaren gjordes Hornsbergs strand till en sommargågata, något som skapade ett lugnare klimat i området enligt både polis och boende.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I år görs succén om och Hornsbergs strand är gågata till och med den 23 september.

Vårt Kungsholmen drog till platsen för att höra med folk hur de uppfattar den. Linn Otterbeck, 28, bor i området och promenerar på Hornsbergs strand dagligen. Hon störs inte av att det är mycket folk där.

– Jag tycker att det är härligt och skapar en fin känsla. Jag ser inget negativt med att folk är högljudda och spelar musik så länge de är glada och det inte blir något bråk, säger hon, och fortsätter:

– Det är lite som att folk har "sina" platser. På ett ställe sitter folk och lyssnar på musik, på ett annat ställe hänger folk som vill ta det lugnt, bortåt lekparken sitter barnfamiljerna. Det är härligt att det är så blandat klientel och folk respekterar "varandras" områden. Folk kommer hit från hela stan, säger Linn Otterbeck.

Förslag: Förbjud vattenskotrar i Hornsberg

Och det stämmer. På en filt med varsitt glas bubbel sitter Evelina Kogsta som bor i Bromma och Peter Lindström som bor i Botkyrka.

– Vi ville bada och det här är en sån himla fin badplats som är lätt att ta sig till, kollektivt eller med cykel, säger Evelina Kogsta.

Hopp. Danyl Vyazun passar på att ta ett lunchdopp. Foto: Sacharias Källdén

Peter Lindström har tidigare bott vid Hornsbergs strand.

– Jag har inte upplevt att det har varit stökigt men däremot har det alltid varit väldigt mycket folk, säger han.

Sommarstöket tillbaka i Hornsberg

Trots fortsatta problem med vattenskotrar som kör för fort och nära badplatserna så är polisens bild att det har blivit lugnare vid Hornsbergs strand.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Min uppfattning är att det är ännu lugnare än förra sommaren och färre klagomål. Det är vissa problem med vattenskotrar men där har sjöpolisen och kustbevakningen varit aktiva och gripit flera för narkotikainnehav och fortkörning, säger Peter Enell, kommunpolis, och fortsätter:

– I början av sommaren var det en motorcyklist som åkte runt och störde de boende på kvällen. Då var vi där dagen efter tillsammans med trafikkontoret och ordnade med fler fartdämpningar och tajtade ihop området. Vi har också en dialog med krögare på platsen.

Gillar stämningen. Linn Otterbeck, 28, bor i området och promenerar på Hornsbergs strand dagligen. Hon störs inte av att det är mycket folk där. Foto: Sacharias Källdén