AVSLUTAS. SL har sagt upp avtalet med Lugna gatan på polisens uppmaning. Beskedet kom som en överraskning för Lugna gatan, enligt Carin Balfe Arbman, kommunikationschef på Fryshuset. Foto: Fryshuset/Elin Christoffersson

Lugna gatan i chock över SL:s besked

För Lugna gatan kom beskedet att SL häver samarbetet som en total överraskning.

  • Publicerad 11:54, 22 okt 2019

Under tisdagsförmiddagen kom beskedet att SL avbryter samarbetet med Lugna gatan med omedelbar verkan på polisens rekommendationer efter att det uppdagats brister vid Lugna gatans kontroll av ungdomsvärdar under granskning i våras.

SL avbryter samarbetet med Lugna gatan

För Lugna gatan kom beskedet som en chock. I ett uttalande skriver de att: "vi kan inte verifiera uppgifterna i polisens underlag, de är nya för oss. Men oss veterligen har ingen idag anställd ungdomsvärd på Lugna Gatan delgivits misstanke om brott".

Enligt Carin Balfe Arbman, kommunikationschef vid Fryshuset, var beskedet en överraskning eftersom man upplevde att man hade ett gott samarbete med SL.

– Vårt samarbete med SL har länge varit bra. Men deras internrapport visade på brister hos oss, vilka vi åtgärdade och frågade om det fanns ytterligare missnöje från uppdragsgivarens sida. Men vi fick inga indikationer på att så var fallet. Därför var beskedet oväntat och mycket beklagligt, säger hon.

Nu för de en dialog med polisen och har beslutat att tillsätta en egen utredning.

– Just nu håller vi på att gå igenom alla påståenden och stämmer av med polisen, säger Carin Balfe Arbman.

Kommer ni jobba för att försöka återuppta samarbetet framöver?

– Det är jättesvårt att säga just nu. Men det är ett samarbete som har pågått i mer än 20 år.

Totalt är det 70 ungdomsvärdar som tvingas bli uppsagda efter beslutet.

– Många av dem lär inte ha några svårigheter att hitta nya jobb. Men vi ska hjälpa dem så gott vi kan och göra det bästa av situationen. Det är vårt skyldighet som arbetsgivare, säger Carin Balfe Arbman.