LOKALPOLISCHEF. ”Det här nätverket har skapat otrygghet i Edsberg och vi har prioriterat att arbeta mot det”, säger Emil Andersson om att ett antal personer från ett kriminellt gäng i Edsberg nu har gripits. Foto: Pauline Cederblad

Lugnare i Edsberg efter gripanden

– Vi har haft några personer frihetsberövade under en tid och det har lett till att det har blivit lugnare i Edsberg.  Det säger Emil Andersson, lokalpolischef för Sollentuna, och syftar på att flera personer kopplade till ett kriminellt nätverk i Edsberg har suttit häktade för grova brott. Nu har även deras domar kommit.

  • Publicerad 08:15, 14 jul 2017

Det här
nätverket har skapat otrygghet i Edsberg och vi har
prioriterat att arbeta mot det

Domarna, som kom nyligen, gäller brott som utpressning och övergrepp i rättssak. Fem personer har blivit dömda, av vilka fyra är skrivna i Sollentuna. Männen, som är födda mellan 1972 och 1992, har dömts till fängelsestraff på mellan åtta månader och fyra år.

Brotten som männen döms för har ägt rum i de södra delarna av regionen.

– Tingsrätten har bland annat funnit det utrett att den mest tongivande personen i nätverket ligger bakom tre handgranater som kastats mot lokaler i Södertälje och Botkyrka. Det skriver Daniel Edlund, t.f. chef för sektionen grova brott i polisområde Syd, i ett pressmeddelande.

Men Emil Andersson säger att personerna även har varit aktiva i det kriminella gäng som agerar i Edsberg.

– Det finns flera kriminella nätverk i Sollentuna men i Edsberg är det här det mest tongivande.

Han säger att bland de problem som har märkts av i Edsberg, och som tros ha kopplingar till det här gänget, finns öppen droghandel och skottlossningar. Och han tycker att det har blivit skillnad under de månaderna som de här männen har suttit frihetsberövade i väntan på rättegång.

– Vi har haft några personer frihetsberövade under en tid och det har lett till att det har blivit lugnare i Edsberg.

Han tycker att domarna också sänder en viktig signal.

– Dessa domar är en viktig signal om att vi inte tolererar grov brottslighet i vårt område och att vi tar medborgarnas oro på allvar.

För även om domarna har gällt de södra delarna av Stockholm, har Sollentunas poliser varit med och arbetat för att de ska falla. Lokalpolisområde Sollentuna har haft ett nära samarbete med polisområde Syd, där ärendet handlagts. Bland annat har man bistått med utredare och operativa åtgärder.

– Det här nätverket har skapat otrygghet i Edsberg och vi har prioriterat att arbeta mot det, avslutar Emil Andersson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Döda ytor ska bli levande torg

Nyheter Området runt centrum innehåller flera blåsiga, oanvända och tråkiga ytor. Nu vill kommunen ta tag i Aniaraplatsen, Turebergs torg och Turebergs park.tisdag 19/6 14:37

Trafikverket hotas av böter för buller

Nyheter Tålamodet med Trafikverkets planerade åtgärder vid Trafikplats Kista är slut. Nu hotar Sollentuna kommun med vite.måndag 18/6 17:19