Lugnare i Edsberg efter polisinsatser

De senaste årens skottlossningar i Edsberg har skapat en stor känsla av otrygghet bland de boende. Men tack vare polisens arbete sitter nu två nyckelpersoner i fängelse – och det har lugnat ner sig mycket.

  • Publicerad 11:11, 5 nov 2015

Det sprider sig
en rädsla som
ofta också blir
omotiverat stor
i förhållande
till riskerna.

I veckan bjöd Hyresgästföreningen in till ett möte med boende i Edsberg, polisen, Sollentunahem och representanter från Sollentuna kommun. Temat för mötet var oroligheterna och de många skottlossningar som de senaste åren påverkat Edsberg.

Under mötet på Rösjöskolan har de flesta platserna i matsalen fyllts av Edsbergsbor. Invånare som bryr sig om sin stadsdel, och har sett den förändras.

– Självklar blir man orolig när skotten börjar vina, särskilt när man har barn själv. Det är tråkigt att Edsberg har fått det här ryktet. För det är ett fint område och tryggt för det mesta, säger Renée Hultgren som bor i området.

Edsberg finns med på listan över de 54 områden i landet där kriminella gäng har stor påverkan på samhället. För att ringas in som ett sådant område krävs det att det finns en organiserad brottslighet med ett våldskapital i form av skjutvapen som de är benägna att använda. Det ska också finnas en större risk än på andra ställen att allmänheten ska råka ”hamna emellan” vid olika typer av våldshändelser och uppgörelser.

Till skillnad från till exempel Göteborg och Malmö som också är utmärkta som sådana områden rör det sig i Edsberg om ett fåtal personer som är orsaken. Men även om de är få har de lyckats skapa en utbredd känsla av otrygghet i stadsdelen.

Nu har dock polisen nått framgångar i arbetet för att öka tryggheten. Kurt Anlund, brottsförebyggare på Polisen i Sollentuna, säger att även om man från polisens håll vetat vilka personer det har rört sig om under en längre tid, så måste de vara misstänkta för ett brott och det måste finnas bevis för att man ska kunna gripa dem.

– Förutom att vi har en ökad synlighet med målade bilar så arbetade vi hela förra året civilt i Edsberg. Det gav resultat och nu har vi fått två stycken av de här personerna lagförda och de sitter i fängelse. Det är det som har gjort att det har lugnat ner sig i Edsberg. En sådan här organisation tas ur sin balans när några av dem placeras i fängelse säger Kurt Anlund och fortsätter:

– Det är otur att den här lilla gruppen har hamnat här. Det sprider sig en rädsla som ofta också blir omotiverat stor i förhållande till
riskerna.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Citybanan igång igen efter röklarm

Nyheter SL flaggar för förseningar och trängsel Rökutveckling i Citybanan gjorde att pendeltågstrafiken stoppades under onsdagen.onsdag 3/7 12:23

Tågluffa med SL-kortet i sommar

Nyheter Så upplever du norra länet med pendeln och tuben Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder...måndag 1/7 16:25

Totalstopp på E4:an efter olycka

Nyheter Lastbil blockerade vägen En olycka med en lastbil inträffade på E4:an vid trafikplats Rosersberg på måndagen.måndag 1/7 14:23
Stockholm Direkt