Gruppboende. Interna stridigheter med hot och rättsliga efterspel har lett till en allvarlig arbetsmiljö på Lugnets LSS-boende på Munsö. Foto: Daniel Cannervik

Lugnet får mer tid för att kunna lösa krisen

Arbetsmiljöverket ger föreningen Lugnet mer tid på sig att styra upp verksamheten. Men om det misslyckas förbjuds verksamheten.

  • Publicerad 13:00, 20 dec 2018

Om vi fixar det på den här tiden kan vi fortsätta, annars är det kört.

Situationen på LSS-boendet Lugnet på Munsö har länge varit kritisk, vilket Mälarö Tidning kunnat berätta i samband med att en tidigare styrelseledamot i höstas dömdes för försök till mordbrand och olaga hot mot LSS-boendet och verksamhetschefen.

Arbetsmiljön har de senaste åren blivit så pass dålig att den innebär risk för både ohälsa och olycksfall på grund av hot och kränkningar. Efter att ha hittat allvarliga brister i arbetsmiljön har Arbetsmiljöverket krävt att det systematiska arbetsmiljöarbetet styrs upp ordentligt.

Om kraven inte uppfylldes till årsskiftet skulle Lugnets verksamhet förbjudas. Boendet riskerar därmed att stängas.

Räcker inte

Föreningen har dock de senaste månaderna vidtagit en rad åtgärder för att förbättra arbetsmiljöarbetet och har även begärt att få tiden förlängd till den 30 juni, då man bedömer kunna uppfylla villkoren tills dess.

Men Arbetsmiljöverket anser inte att de vidtagna åtgärderna räcker, utan konstaterar att det fortsatt finns allvarliga brister. Verket möter dock föreningen halvvägs och flyttar fram villkorsdatumet till den 20 mars.

Om villkoren inte har uppfyllts om tre månader förbjuds verksamheten. Om förbudet trotsas utdöms ett vite på 250 000 kronor.

När Mälarö Tidning pratade med Lugnets styrelseordförande Cornelis Saers i oktober var han mycket tveksam till om verksamheten skulle överleva årsskiftet. Nu är han betydligt mer hoppfull.

– Det ser bättre ut i dag än det gjorde för några månader sedan, säger han.

”Ger oss ett halmstrå”

– Arbetsmiljöverket ger oss en möjlighet att räta upp det hela, men om det inte görs kommer de att ta i med hårdhandskarna. De ger oss ett halmstrå. Om vi fixar det på den här tiden kan vi fortsätta, annars är det kört.

Kommer ni att hinna till den 20 mars?

– Vi måste jobba utifrån att det kommer att funka, annars skulle vi ju kunna lägga ner redan i morgon, säger Cornelis Saers.

Kommunen har ansvaret

Verksamheten bedrivs på uppdrag av Ekerö kommun, som har det yttersta ansvaret för de nio personer som i dag finns på Lugnet. Socialkontoret har länge känt till att det funnits problem och begärde förra hösten att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, skulle göra en tillsyn. Denna har i skrivande stund ännu inte avslutats.

Den tidigare verksamhetschefen slutar formellt vid årsskiftet och ersätts då av en ny.

Fortfarande kritiskt tillstånd efter våldsamt bråk

Nyheter Tillståndet för offret är fortfarande mycket allvarligt en månad efter det våldsamma bråket i en villa i Knalleborg. Två personer sitter häktade misstänkta för händelsen.lördag 15/6 1:15