Avvecklat. I början av september hjälpte verksamhetschefen Sofie Burman till med att tömma de sista bostäderna på Lugnet. Foto: Daniel Cannervik

Lugnet får OK – men för sent

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, avslutar sin granskning av Lugnet – och vidtar inga åtgärder. Men beslutet kommer för sent.

  • Publicerad 01:15, 19 okt 2019

Krisen på LSS-boendet Lugnet på Munsö ledde till flera parallella utredningar. Bland annat upptäckte Arbetsmiljöverket allvarliga brister i arbetsmiljön vid en inspektion förra året och krävde därför kraftfulla åtgärder, något som MälaröDirekt skrivit om flera gånger det senaste året.

Om kraven inte uppfylldes skulle verksamheten förbjudas. Arbetsmiljöverket gav dock i våras ett positivt besked och tyckte att nödvändiga åtgärder hade vidtagits. Men vid det laget hade Ekerö kommun redan fått nog och sagt upp samtliga individavtal. Lugnet stod därmed helt utan finansiering efter augusti.

Sedan hösten 2017 har även Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, utrett verksamheten. Nyligen fattade myndigheten till slut sitt beslut.

Ivo avslutar dock ärendet med påpekande om att tre dokumentationsrelaterade brister kvarstår, men väljer att inte vidta några åtgärder.

– Det känns fint att vi på Lugnet nu har kvitto på att myndigheterna, såväl Arbetsmiljöverket som Ivo, hade förtroende för verksamheten även om inte kommunen hade det, säger verksamhetschefen Sofie Burman.

Men i praktiken spelar Ivos beslut ingen roll. Verksamheten är nu avvecklad. Samtliga brukare har flyttats till andra boenden utanför kommunen och all personal, ett 30-tal tillsvidareanställda och ett tiotal visstidsanställda, har sagts upp.

Lugnet var i många år ett hem för personer med diagnoser som autism och Downs syndrom. Verksamheten har drivits som en förening på uppdrag av Ekerö kommun.

Uppdraget: Patrullera våra gator och torg

Nyheter Vi tog rygg på Vällingbypolisens nya tillskott I slutet av förra året gick polisen ut med att 150 nya aspiranter skulle anställas i Stockholm. Av dem började sex stycken i Vällingby. Så vad är det som får en att vilja ge sig ut på våra gator som...fredag 24/1 16:32

Experten om välfärdsmiljarderna: "Ingen långsiktig lösning"

Nyheter LISTA: Så mycket kan din kommun få I dagarna blev det känt att Sveriges kommuner och regioner kan få ett tillskott till välfärden. Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, förklarar vad tillskottet betyder för...fredag 24/1 11:46

Därför ändras sop-taxan för Ekerös villaägare

Nyheter Nya avgifter väcker frågor De nya priserna för sophantering har upprört en del villabor i Ekerö. För dyrt tycker vissa. Feltänkt, tycker andra.torsdag 23/1 16:10