Arbete pågår. Under perioden 24 juni till 27 augusti går det inga tåg mellan Globen och Gullmarsplan på grund av arbetena med att bygga ut tunnelbanan. Foto: Jannie Flodman

Lugnt när byggstöket på Gröna linjen startade

Sedan i måndags är sommarens avstängning på tunnelbanans gröna linje igång. Vi kollade hur det har gått.

  • Publicerad 14:41, 26 jun 2019

Från 24 juni-17 augusti går inga tåg mellan Globen och Gullmarsplan på grund av arbetena med att bygga ut tunnelbanan. Däremot stannar tågen på linje 17 från Skarpnäck och linje 18 från Farsta strand som vanligt vid Gullmarsplan.

Du kan i stället resa med tvärbanan som går samma sträcka, alternativt promenera mellan Globen och Gullmarsplan, vilket är en sträcka på ungefär 700 meter.

Vi bad SL sammanfatta hur det har fungerat första veckan:

– Så här långt har det fungerat väldigt bra. En del är så klart förvånade och undrande men totalt sett har relativt få frågor kommit in till oss, och de som kommit handlar om alternativa resvägar, säger Aleksander Krajisnik. på SL:s pressjour.

SL har under veckan satt in extra kundservicevärdar på Globen och Gullmarsplans stationer som finns på plats dygnet runt och man har även satt upp ett antal extra skyltar.

Spikade datum för avstängningar på Gröna linjen

Förra sommaren var det sträckan mellan Slussen och T-centralen som stängdes av på grund av utbyggnaden, och enligt SL kan en viss vana från den gången spela in i år.

– Det är en märkbar skillnad i år där fler vet varför det är avstängt och jag upplever att de allra flesta är förstående, säger Aleksander Krajisnik.

En resenär som överraskades av avstängningen är Andreas Lindén, 30 år, som bor längs den avstängda Hagsätralinjen.

– Jag blev möjligen lite irriterad när jag upptäckte det i måndags morse. Sen om man informerat dåligt eller om det är jag som är dålig på att kolla upp saker kan man diskutera, säger han när vi träffar honom på Gullmarsplan, precis efter att deltagit i det "lämmeltåg" som uppstår mellan Globen och Gullmarsplan.

– Man vill inte vara för negativ utan jag ser det som trevligt med lite extra motion på morgonen säger Andreas Lindén.

Lugn. Andreas Lindén har inga problem med avstängningen utan uppskattar promenaden. Foto: Jannie Flodman

Så här kan du resa istället:

Med Tvärbanan

Det tar cirka en minut att resa mellan Globen och Gullmarsplan med Tvärbanan. Spårvagnarna på Tvärbanan fortsätter att gå enligt normaltidtabell även när sommartidtabellen börjar gälla.

Med buss

Flera busslinjer går från stationerna längs Hagsätragrenen till stationerna längs tunnelbanans gröna linje 18 eller pendeltågsstationer. Buss 143 går mellan Hagsätra och Älvsjö station, för byte till pendeltåg. Buss 172 går mellan Rågsved/Högdalen och Gubbängen, för byte till tunnelbanans gröna linje 18. Buss 173 går mellan Bandhagen och Hökarängen för byte till tunnelbanans gröna linje 18 alternativt mellan Bandhagen och Älvsjö station för byte till pendeltåg.

Källa: SL.se

Under perioden 24 juni till 27 augusti går det inga tåg mellan Globen och Gullmarsplan på grund av arbetena med att bygga ut tunnelbanan. Foto: Jannie Flodman

Foto: Jannie Flodman

"När jag flyttade hit fattade jag inte ens att det var ett torg"

Nyheter Häng med på en timme kring Skälderviksplan "När jag flyttade hit fattade jag inte ens att det var ett torg". Ja, kära Skälderviksplan i Årsta, varför är du så bortglömd? Vi tillbringade en timme på det klassiska torget precis när första snön...fredag 6/12 14:47

Tidig julklapp till Söderortscyklister och fotgängare

Nyheter Populära stråket i Skärmarbrink går att använda igen Ett populärt gång- och cykelstråk mellan Hammarbyhöjden och Skärmarbrink har varit avstängt i flera månader. Nu har det öppnats upp igen.fredag 6/12 13:27