Grannsämja. Linda Valtersson och Sara Bergström hjälps åt att flytta en soffa från plats A till B. Foto: Mikael Andersson

Lugnt och lummigt i nyktra studentkvarteren i Bromma

Är Åkeshov Brommas eget Uppsala? I Åkeshov ligger nämligen det lummiga studenthemmet Tempus. När BrommaDirekt tar tempen på Tempus studentliv, möts vi av lugn, naturen runt hörnet – och kanske det mest avgörande: närheten till tunnelbanan.

  • Publicerad 16:36, 25 okt 2019

Det är tyst på gården, men bakom husen hör man lek och skratt från barnen vid förskolan. Studenthemmet Tempus i Åkeshov har fem byggnader, det senaste stod klart 2016, med plats för 110 studenter.

Tempus drivs av stiftelsen Nykterhetsvännernas studenthem. Det är förbjudet att förvara eller dricka alkoholhaltiga drycker på studentområdet, samt förbjudet att röka. Det innebär också att de som kan styrka att de är nykterister även får förtur i bostadskön.

Ut genom porten kommer Sara Bergström som har bott här sedan juli.

– Jag tycker det är bra med alkoholförbudet, men sen vet jag ju inte hur många som följer det. Mina syskon bor på ett studentområde i Göteborg, och här är det betydligt lugnare, vilket är skönt när man ska plugga, säger Sara Bergström.

Hon är på väg till byggnaden mitt emot, där hon ska hämta en soffa hon köpt av en annan student. Via en gemensam sajt kan studenterna lägga upp saker till försäljning, vilket är bra om man behöver något till lägenheten.

Några trappor upp står Linda Valtersson redo med soffan. De hjälps åt att kånka den ned för trapporna och in till Sara Bergströms lägenhet.

– Jag har inte bott här så länge så jag glömmer nästan var jag bor, säger Sara när de går genom den långa korridoren, innan hon utropar:

– Eller här är det förresten!

Hon swishar Linda och tackar för hjälpen.

Tillskott. Sara Bergström hade kompisar över för någon helg sen och insåg att hon var i behov av en soffa. Klappat och klart. Foto: Mikael Andersson

"Saknar en pizzeria"

Ute på gården har Oscar Gonzales och Viktoria Turujlija mötts upp. De bor i varsin byggnad, och pluggar tillsammans på Handelshögskolan i stan.

– Vi är båda från Skåne så vi fann varandra direkt, säger Oscar Gonzales.

Han har bott på Tempus sedan i vintras och trivs bra i området. På frågan om det är vanligt att man hänger gemensamt i studentområdet, svarar han att han tror att det finns någon lokal där man kan umgås, men att han inte varit där.

– Det är skönt att bo nära tunnelbanan, även om jag saknar en pizzeria här, det vore bra för bakisdagarna, säger han.

På väg till tvättstugan träffar vi Julia Kohonen. Hon kånkar på veckans smutstvätt, och har bara bott här i två månader.

– Jag studerar på Bromma folkhögskola, så det är nära och bra för mig. Men jag brukar åka en del till stan också, så jag är nöjd med att bo så nära tunnelbanan.

Boende. Viktoria Turujlija och Oscar Gonzales bor i varsin byggnad på campuset. Foto: Mikael Andersson

Student. Julia Kohonen pluggar på Bromma folkhögskola och har därför inte långt hem. Foto: Mikael Andersson