HUNGRIGA. Zabrina Vedberg och Klas Homén är vana att käka lunch tidigt. Foto: Sacharias Källdén

Lunch vid 9? Inga konstigheter i Marieberg!

Sex lunchrätter serverade – redan vid nio. Inga konstigheter i Marieberg.

  • Publicerad 09:56, 8 nov 2018

Att äta tidiga luncher är inga märkligheter i vissa branscher, men då kanske främst en egen matlåda på jobbet. Men att käka på restaurang när andra käkar frukost? Inga problem i Marieberg, något som Byggnadsarbetaren uppmärksammade nyligen.

Redan innan klockan nio är det en liten kö som samlas innan WKB på Gjörwellsgatan öppnar. Sedan hugger gästerna här in på den sex rätter stora lunchbuffén.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

För renhållningsgänget, som är stammisar här, föll valet på korv stroganoff den här dagen. Att käka varm lunch ute när andra slevar frukostfilen är givet för dem som redan är inne på några timmars jobb, ”det behövs ju ställen för oss vanliga knegare också” enligt gänget. De flesta är igång och kör i innerstan klockan 6 eftersom ”man får stan för sig själv då så det går fortare”.

– Det är en vanesak. När jag började tyckte jag att det kändes konstigt, men man vänjer sig, säger Zabrina Vedberg.

Finns ännu tidigare exempel

Enligt gänget finns det några krogar som kör tidiga luncher, och till och med kan lägga upp en tallrik tidigare än 9, men mest utanför innerstan. I stan är det tuffare.

– Vi kan inte parkera någonstans här, staden har ändrat parkeringsreglerna. Förut fick vi stå en halvtimme på platser som hade parkeringsförbud, säger Klas Holmén och får medhåll från övriga i sällskapet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vid 9.15-rycket är det dags för efterrätt. I alla fall för ”allt-i-allon” Kari Pitkänen som tar för sig av morotskakan och kaffe. Det är varken den första eller sista koppen för dagen.

– Efterrätt måste man ha. Det hör till, säger han och skrattar. Jag har ätit så här tidigt sedan jag började i branschen. Det har alltid varit så. Lunch klockan nio. Sedan blir det mackor och kaffe som jag tar med till ”hjulkojan” vi har på jobbet. Jag äter en macka och kaffe till frukost också.

WKB har restauranger även på Gärdet och i Västberga, alla med lunch klockan 9-14. Det har de haft i många år, tidigare så öppnade de "först" 9.30 men det flyttades fram.

– Det är för att det finns en efterfrågan, vissa äter ju lunch tidigare än andra, förklarar Sandra Ekeling en av de restaurangansvariga i Marieberg enkelt och tillägger att den stora lunchrusningen är vid 11-12.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nu får SL:s biljettkontrollanter kroppskameror

Nyheter På fredag inleds ett första försök Nu utrustas även SL:s biljettkontrollanter med kroppsburna kameror. Syftet är, enligt SL, att minska hot och våldssituationer – men även ha tydliga bevis vid överklaganden.måndag 19/11 20:10

De springer runt Mariatorget – i ett dygn

Nyheter Galna satsningen på Södermalm för välgörenhet Under 24 timmar kommer ett gäng stockholmare springa runt Mariatorget. För Musikhjälpen såklart.måndag 19/11 16:40