PIONJÄR. Irma Arlerts lunchställe MyVegina öppnar snart i Söderhallarna. Foto: Sophie Stigfur

Lunchhak på Söder hyllar veganism och kvinnor

Feminism och själslig ro kryddar menyn på det nya veganska lunchhaket My Vegina som snart öppnar på Södermalm. Enligt upphovskvinnan är det här bara början.

  • Publicerad 18:30, 28 feb 2019

Det var förra sommaren som den tidigare webbdesignern Irma Arlert sålde sin lägenhet för att byta bransch och kunna slå upp portarna för det veganska lunchstället My Vegina på Norrtullsgatan. Nu har det blivit Söderbornas tur att ta del av det "veganska, feministiska snällhetskonceptet" när hon öppnar filial i Söderhallarna på Medborgarplatsen.

– Jag vill vara överallt och på Söder upplever jag just Medis som lite av ett svart hål. Jag ser stor potential till att det kommer att blomma upp här framöver och det vill jag vara en del av, säger Irma Arlert.

My Vegina må vara ett lunchställe som enbart serverar vegansk mat. Men det är mycket mer än så enligt Irma Arlert. Det feministiska perspektivet genomsyrar verksamheten, och har på Norrtullsgatan bidragit till en fördomsfri och trygg miljö där människor kan landa och få kontakt med sig själva. Symbiosen mellan kropp och själ är viktig menar hon.

– Det är inte alla som har tid att springa på mindfulness-träningar hela dagarna, inte heller jag, men äta måste alla. Hos mig får man själsligt andrum med lunchen.

Bara början

Expansionen till Söder är bara början. Hon vill öppna en My Vegina i varje stadsdel – och mer.

– De här ställena är ganska små och lunchfokuserade, men jag har långtgående planer på att bygga något större. Det här är i grunden en värderingsplattform som det inte finns några gränser för.

My Vegina öppnar i Söderhallarna i slutet av mars.

Namnet: "En knäpp på näsan"

My Vegina är en förkortning av "my vegan regina" och "regina" betyder drottning. 

"Namnet är en knäpp på näsan på den skämskultur som finns kring kvinnokroppen", säger Irma Arlert.

Feminism och veganism går hand i hand enligt Irma henne, då hon ser veganismen som en empati-rörelse där man likställer liv. Att då inte se ojämlikhet och ojämställdhet som ett problem är orimligt, menar hon.