BEDRÄGERI. Föraren bytte ut kundernas kort mot ett annat kort när de åkte svarttaxi. Foto: Mostphotos

Lurade svarttaxikunder på kvarts miljon

En sundbybergare som kört svarttaxi har nu dömts till fängelse för omfattande kortbedrägerier. Totalt har mannen kommit över omkring 250 000 kronor.

  • Publicerad 14:18, 3 jul 2018

Sundbybergaren har ringats in i en del i en större polisutredning om kortbedrägerier mot personer som åker svarttaxi.

"Ett urval av polisanmälningar gjort utifrån sambandet mellan uttagen och omständigheterna vid gärningarna har visat att det rört sig om en och samma gärningsman", har åklagaren berättat under rättegången mot honom.

När kunderna betalat har de fått ett annat bankkort tillbaks, nästan alltid från samma bank som originalkortet. Föraren har kommit över koderna och tagit ut pengar. Vid uttagsautomaterna har en man med en viss jacka och med ett visst rörelsemönster iakttagits och de drabbade har uppgett att de åkt med en röd bil.

Sundbybergaren, som dömts för liknande brott 2009 och som hade tillgång till en röd bil, hamnade i fokus. Vid en spaning i april iakttog polisen hur sundbybergaren stannade för att tanka under tiden som han körde en kund.

När polisen kontaktade kunden upptäckte han att hans kort blivit utbytt.

Tillvägagångssättet är känt av polisen, som tidigare har gått ut och varnat för den här typen av bedrägerier.

Utredningen mot sundbybergaren har begränsats till perioden från oktober 2017 till april 2018, då mannen greps. 21 fall av fullbordade bedrägerier och ett försök har åklagaren kunnat leda i bevis, anser Stockholms tingsrätt.

Ett av dem har begåtts mot en annan person i Sundbyberg. Han upptäckte senare att han fått sitt kort utbytt, mot ett kort som tillhör ett annat av offren.

Föraren har nekat till att ha gjort uttagen. Han har även hävdat att han tvingats att lura till sig korten av ett kriminellt nätverk, en förklaring som tingsrätten lämnar utan avseende.

Åklagaren har velat få mannen dömd för grovt bedrägeri. Mannen har visserligen kommit över en kvarts miljon kronor, men varje enskilt fall omfattar mindre summor konstaterar domstolen som inte anser att brottet är grovt.

Mannen har nu dömts till ett år och sex månaders fängelse.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här kostar villorna mest i Stockholm

Nyheter LISTA: Så har huspriserna förändrats – kommun för kommun På vissa håll i länet har huspriserna sjunkit med 9 procent det senaste året. I andra delar har de i stället stigit. Här är siffrorna som visar vad en villa kostar där du bor, och hur priserna har...onsdag 20/2 7:00

Förslag om uppdelat arvode återremitterat

Nyheter Lång debatt om Socialdemokraternas förslag Efter en debatt som pågick i knapp en och en halv timme återremitterades Socialdemokraternas förslag att en av partiets två kommunalrådsposter ska fördelas på nio personer.tisdag 19/2 15:50

Få vill nattvandra i Sundbyberg

Nyheter Kämpar för att locka vuxna ut på kvällarna Sju personer har valt att viga sin tid till att nattvandra i Sundbybergs lokala delar. Men för att klara av arbetet behöver det vara fler och just nu är uppslutningen "katastrofdålig", enligt...tisdag 19/2 11:00