Luttrade pressfotografen Anders Engman släpper bok – motvilligt

I boken "Blänk av verkligheten" har pressfotografen Anders Engman, något motvilligt, samlat några av sina mest uppseendeväckande bilder. Här ryms även historien om hur han tvingades fly från en ilsken Sean Connery.

  • Publicerad 15:34, 26 okt 2018

Som 23-åring sändes han till Budapest för att skildra den ungerska frihetskampen. Det blev startskottet för ett lång och intensiv karriär som pressfotograf med hela världen som arbetsfält. Nu har Anders Engman samlat en del av materialet i fotoboken "Blänk av verklighet."

– Äh, det är hundra procent min fru som står bakom boken. Hon har verkligen arbetat i motvind, säger fotografen själv från kontoret i Hjorthagen.

Frun heter Inga-Britt Liljeroth och står för bokens form och motvinden består i att han själv tycker det är pretentiöst med fotoböcker och säger sig vara måttligt intresserad av tillbakablickar. Men han medger trots allt att arbetet med boken också varit ganska roligt.

– Jo, där finns helt otroliga minnen. Jag är 85 år i dag och har varit med om den roligaste tiden i journalistiken överhuvudtaget. I dag är det sådana otroliga krav på er fotografer och journalister.

– Ni har förresten väldigt bra bildjournalistik i era tidningar. Vi bor i Gamla stan och får Södermalmsnytt och den är väldigt bra, säger han vänligt.

Han plåtade superstjärnans shoppingrunda

Boken är ett tidsdokument över många av dåtidens stora världsnyheter. Å ena sidan finns idrottsevenemang som fotbolls-VM 1958 och OS i Rom 1960. Å andra sidan präglas andra boksidor av våld och fattigdom. Besöket i Ungern är det som dröjt sig kvar starkast hos Anders.

– Det låg en massa döda människor på gatorna. I början gick man runt dem men sedan gjorde man som alla andra och betraktade de nästan som dockor. Det låter fruktansvärt men man drog ned ett filter mot verkligheten och betraktade de inte längre som medmänniskor. Sedan kommer reaktionen efteråt.

Fotograferar du fortfarande?

– Nej, det gör jag inte. När jag fyllde 80 lade jag av. Men jag håller föredrag emellanåt och vi är ett gäng gamla fotografer som träffas ibland och då hamnar vi verkligen i nostalgiträsket.  

Kvinnor skrivs in i presshistoria

Fotbollsbalett. Final mellan Sverige och Brasilien i fotbolls-VM 1958 på Råsundastadion. "Den bilden tänker jag ofta på, att det ser ut som balett." Bilden har sålts på Bukowskis, då med den passande titeln "Fotbollsbalett". Foto: Anders Engman/Bonnierarkivet / TT

1967. Sean Connery, dåtidens James Bond, råkade befinna sig inkognito i Oslo samtidigt som Anders. Fotografen fick uppdraget att försöka fånga superstjärnan – som absolut inte ville låta sig plåtas eller intervjuas... Foto: Anders Engman/Bonnierarkivet / TT

... Historien slutar med att Anders springer in på ett café och gömmer sig under ett bord medan en fly förbannad Connery jagar den efterhängsna fotografen. "Vad ville han göra egentligen? Lite obehagligt var det, men jag vill tro gott om människor." Foto: Anders Engman/Bonnierarkivet / TT

1969. Olof Palme kopplar av på sandstranden under sin semester på Fårö. Det är några veckor kvar till den socialdemokratiska partikongressen där Palme kommer att väljas till statsminister och partiledare. Foto: Anders Engman/Bonnierarkivet / TT

1969. Barbro Alving, signaturen Bang, journalist på Dagens Nyheter och Vecko-journalen, intervjuar Hussein I, kung av Jordanien. "Jag hade tur som tidigt började arbeta med Bang som jag anser är en av de bästa journalisterna vi haft i landet." Foto: Anders Engman/Bonnierarkivet / TT

Favoritbild. 1956 besökte Anders Ungern tillsammans med journalisten Ulf Nilson. Bilden på stöveln har visats i många sammanhang sedan dess. Foto: Anders Engman/Bonnierarkivet / TT

Svalbard. Här är Anders Engman för en gångs skull framför kameran istället för bakom. Foto: Inga-Britt Liljeroth

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.