ETTABILD. Luva Rosenqvist, 10 år, ska hålla i en egen danskurs för barn i Annedal. Foto: Mikael Andersson

Luva, 10, vill få grannbarnen i Annedal att hitta dansrytmen

När ens fritidsaktivitet en gång i veckan inte räcker till, får man ta saken i egna händer. För Luva Rosenqvist, 10, innebär det att hon under våren kommer hålla i danskurser för barn.

  • Publicerad 16:24, 7 feb 2020

Jag ska försöka hjälpa de som behöver.

Luva Rosenqvist har dansat i hela sitt liv. En gång i veckan går hon på dansskola, men det räckte inte för henne. Därför kommer hon hålla i egna danskurser där hon ska lära andra barn hitta rytmen.

– Jag älskar att dansa och har testat olika stilar. Just nu dansar jag show jazz och street dance, säger Luva.

Hon bor i Annedal och berättar att där bor många andra barn, så många att skolan har varit tvungen att bygga baracker. Det visade sig också att det finns många som är sugna på att testa på något nytt.

Tillsammans med sina föräldrar gjorde hon en hemsida, och när familjen la ut en annons på Facebook om Luvas klasser, tog det knappt ett dygn innan kursen var fullbokad.

Tanken var att max tio deltagare skulle kunna vara med, men tretton hann anmäla sig innan Luvas föräldrar kunde låsa bokningen.

Den fjärde mars kommer därför 13 danssugna elever träffas i föreningslokalen där Luva bor, redo för att lära sig nya steg. Åldersgränsen är satt till de som är födda 2013-2014.

– Det hade känts lite konstigt om de vore i samma ålder eller äldre än jag. Men jag känner de flesta, eftersom många bor i Annedal, säger Luva.

DRAGARE INSIDAN. Danslärare. Luva Rosenqvist, 10 år, ska hålla i en egen danskurs för barn i Annedal. Nervös är hon inte, bara peppad. Foto: Mikael Andersson

Självsäker. Luva Rosenqvist övar oftast dansstegen hemma i vardagsrummet. I hennes egna rum finns det inte tillräckligt med plats. Foto: Mikael Andersson

Uppvisning på slutet

Luva har gjort flera egna danser hemma och övar oftast i vardagsrummet där det finns plats. Inspiration får hon lite överallt, från Youtube eller Melodifestivalen. Dansstegen för hennes kurs är redan färdiga.

– Lättast är att göra samma danssteg före och efter refrängen, då blir det enkelt att komma ihåg.

Totalt blir det åtta tillfällen, en gång i veckan, med en dansuppvisning på slutet. Då får föräldrarna komma och titta på vad barnen har lärt sig.

– Vi kommer att köra i 40 minuter, det blir mix inspirerat av street dance, men något steg kanske är från showdans, säger Luva.

Även om Luva inte har lärt ut dans förut känner hon sig väl förberedd.

– Jag ska försöka hjälpa de som behöver, vi kan rösta fram låtar tillsammans så de känner sig trygga.

Hur kommer lektionerna gå till?

– Först kommer jag berätta vad som ska hända, sen kanske vi gör uppvärmning med en danslek, till exempel att man drar en lapp och så ska man gissa dansstilen. Sedan kör vi några danser.

Bra att dansa utan speglar

I föreningslokalen de ska vara i finns inga speglar, men Luva menar att det bara är bra.

– Det är lika bra att man lär sig stegen ändå, för på uppvisningar finns det ju inga speglar att titta i.

Trots att hon bara är tio år är hon redan målmedveten och tycker hon det känns bra att börja hålla i danskurser redan nu.

Vad vill du göra i framtiden?

– Jag vill bli danslärare. Men min kusin och jag har också pratat om att starta ett kafé uppe vid landstället i Norberg. Sen vill jag även bli bakgrundsdansare i Melodifestivalen.

Är du nervös inför kursstarten?

– Nej, bara peppad!

Luva Rosenqvist

Ålder: 10

Bor: I Annedal med sina föräldrar och syskon

Gör: Går i skolan och dansar

Tips till den som har tänkt på att börja dansa: – Ta en dansskola som är ganska ny, då träffar man folk som kanske inte känner varandra sedan tidigare. På så sätt får man nya kompisar.

Hemsida: iamluva.se

Danskursen kostar 400 kronor för åtta tillfällen.

Om och när nästa danskurs hålls, får man hålla koll på i Annedalsgruppen på Facebook i framtiden.

Visa merVisa mindre