Hänger. Lowan, som jobbar på fritidsgården, spelar spela med Ayame. Foto: Evelina Hertz

Lyckad nystart för fritidsgården i Åkis

Fritidsgården Åkermyntan har fått ett lyft, både i inredningen och i verksamheten. "Det finns mer att göra nu", tycker stammisen Irmaline.

  • Publicerad 11:49, 7 feb 2019

Fritidsgården Åkermyntan har fått ett ansiktslyft med nya golv, möbler och bättre belysning. Numera råder skoförbud inne på hela gården, något som noggrant efterlevs.

– Det var ungdomarna själva som tyckte att vi skulle ha det, jag tror att de flesta är vana från Smedshagsskolan, där det också är skoförbud, säger Alena Jukic, samordnare på fritidsgården.

Ikväll är det omkring 25 ungdomar här, vilket är en ganska vanlig siffra för vardagskvällar. På helgerna är det upp till det dubbla som kommer hit. Irmaline och Ayame sitter vid ett av borden och spelar spel. De tycker att upprustningen av gården märks av men framförallt är de nöjda med förändringen av själva verksamheten, efter att stadsdelen tog över driften i höstas.

– Förut hade de som jobbade här inte lika mycket koll, säger Ayame.

– Det är mycket bättre nu. Personalen som jobbade var bra men det var inte lika mycket struktur. Det finns mer att göra nu, lägger Irmaline till.

Planeringen pågår

Enligt Alena Jukic pågår planeringen av hur verksamheten ska utvecklas. De tar lite i taget och hon menar att det är viktigt att ungdomarna själva får vara med och påverka.

– Vi har tänkt dra igång en städgrupp och en gårdskommission som blir som ett gårdsråd som ska hjälpa till att planera verksamheten, säger hon.

Nu kör de läxhjälp på måndagar och körkortsteori på tisdagar. Inne i ett av de mindre rummen sitter Ali och bläddrar i körkortsboken.

– Jag tycker att de borde renovera gårdsdelen som är bakom idrottssalen så att vi kan använda den. Då kunde vi ha åldersuppdelat som de har på Lyktan, säger han.

Ute i det stora rummet har kvällens matlagning börjat komma igång. Det blir korvstroganoff som inhandlats av pengar från gårdens pant. Det är mest killar som kommer och går i lokalen, en inte helt ovanlig syn på en fritidsgård.

– På helgerna kommer fler tjejer men det är fortfarande mest killar. Vi måste marknadsföra oss mer så att tjejer får veta att fritidsgården finns och vad man kan göra här. Sen handlar det om att vi behöver anordna aktiviteter som lockar tjejerna. Läxhjälpen, till exempel, har funkat väldigt bra, säger Alena Jucik.

Just nu pågår renoveringen av fritidsgården Tegelhögen i Vällingby. Det är fortfarande oklart när den kommer vara klar och under tiden får ungdomarna som brukar vara där istället hänga på Grimstahörnan, Lyktan eller Åkermyntan.

– Det har kommit lite nya hit som brukar vara på Tegelhögen. Det är fett kul, säger Irmaline.

På svindlande höjder i Nackareservatet

Nyheter Äventyrsbanans nya hisnande inslag poppis I sommar arrangeras flera dagsutflykter och kollon för barn och unga i staden. Vi följde med när ett gäng testade på nya höjder på Äventyrsbanan i Nacka.tisdag 16/7 16:55

Brolyftet vid Getingmidjan framflyttat – igen

Nyheter Inväntar bättre väderförhållanden Gårdagens oväder innebar att brolyftet flyttades fram. Målet var att få jobbet gjort i dag istället, men så blir det inte.tisdag 16/7 15:44

Vi är Västerort

Stockholm Direkt