Denise, Malik, Abshir och Isse. Foto: Sacharias Källdén

Lyckad satsning skapar lugn på Ungdomens Hus

Ungdomens Hus i Älvsjö har jobbat hårt för att locka yngre besökare och bli av med stök. Och de har lyckats. Under våren drog de igång projektet "Är du vaken?".

  • Publicerad 09:00, 14 apr 2018

Hiphop dunkar på hög volym i högtalarna. Några hänger i ”baren” där man kan köpa fika och nudlar (jättebilligt), andra sitter vid ett bord och spelar fyra i rad, en del spelar kort. Stämningen är avspänd och välkomnande.

– Man kommer hit för att umgås, träffa kompisar. Alla känner alla här, vi går eller har gått i samma skola och bor i närheten. Man kan vara sig själv här, säger Donja, som går till Ungdomens Hus i Älvsjö nästan varje dag.

Haft problem med stök

Det är inte så stort. Förutom kafé och soffor och bord och kuddhörnan finns också ett filmrum, två musikstudios och en träningslokal/spegelsal. Den senare används både för uppstyrda träningspass och dans och spontant av ungdomarna själva. Det som slår en när man kommer dit är att ingen sitter med sin mobiltelefon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I perioder har det varit stökigt utanför gården och vid Lerkrogsparken, med äldre ungdomar som har dåligt inflytande på de yngre och som sysslar med fel saker.

– Då fick vi agera vakter istället för att lägga tid på att göra roliga aktiviteter med ungdomarna. Vi vill inte tillbaka dit, säger Torbjörn Ljungblom, chef för fritidsverksamheten i Älvsjö stadsdel.

"Är du vaken?"

Sedan 1,5 år tillbaka har det här lugnat ner sig och det hänger ihop med att stadsdelen valt att sänka åldern på gården, från 13 år till max 18 år, istället för max 20 år som tidigare. Det har gjort att fler yngre har hittat dit. Nytt i år är arbetet som två av ledarna på gården dragit igång under rubriken "Är du vaken?".

– Vi vill göra ungdomarna medvetna, att de ska få en bättre förståelse för samhället och världen utanför Älvsjö. Många unga har ingen aning om vad som händer där ute. Därför testar vi det här, säger Fahmi Berzizoui.

Första delen, som pågått under våren, har handlat om extremism och flykt. Som en del av det bjöds Hanif Azizi in till gården för att föreläsa, polisen som kom till Sverige som ensamkommande, nio år gammal, och höll på att hamna i ett terrornätverk i Mellanöstern. Ett tiotal ungdomar har deltagit under våren och projektet fortsätter i höst, men med ett annat tema.    

Nej till pingisbord

Några saker som kommer upp vid samtalen med ungdomarna är önskemål om ett biljard- eller pingisbord, och längre öppettider.

– Vi har faktiskt aktivt valt att inte ha varken pingis eller biljard. Främst ur ett jämställdhetsperspektiv, eftersom det nästan alltid uteslutande är killar som spelar och att båda tenderar att skapa mer problem än det som är positivt, säger Torbjörn Ljungblom.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

De har provat att ha öppet lördagar, men satsar nu istället på ”temalördagar” med riktade aktiviteter som träning, musik och workshops.

Idag är gården öppen måndag till torsdag 16-21, fredagar till 22, med cirka 45-50 besökare per kväll.

– Det är också ett aktivt val, 13-14-åringar ska inte springa ute till klockan 24 på nätterna, det blir också ett spring mellan stationen och gården som vi inte vill ha.