Hälsa. Projektet syftar till att stärka Vallentunaseniorernas psykiska och sociala hälsa. Foto: Ylva Bergman

Lyckat hälsoprojekt för seniorer drar igång igen

2017 startade ett hälsoprojekt för Vallentunas seniorer. I vår är det dags igen. Under tio veckor ska 24 personer få hjälp med att förbättra sin hälsa.

  • Publicerad 16:30, 26 feb 2019

Projektet är ett samarbete mellan Sports Club Vallentuna och socialförvaltningen, med målet att stärka både den fysiska och sociala hälsan hos personer över 70 år.

Läs även: Nytt projekt i Vallentuna: Äldre gymmar för första gången

I tio veckor ska de deltagande seniorerna träna två gånger i veckan. Under projektets gång ska de även få göra tester för att utmäta vilka resultat och framsteg deltagarna gör. Efter de tio veckorna är det dags för avslutande tester. En sammanställning av resultatet ska göras och redovisas till kommunen efter sommaren.

Lyckat projekt

David Gyllenstråle är socialchef och berättar att de tidigare tillfällena har varit väldigt lyckade.

– Det är underbart att vi kunde se skillnad på kort sikt under träningsperioden, men det viktiga är att de äldre fortsätter att träna även efteråt, så att det blir en livsförändring för dem, säger han.

Enligt honom visade de kortsiktiga resultaten att de äldre fick bättre styrka, balans och koordination. Även på lång sikt var det många av de äldre som fortfarande tränade.

Vill inkludera fler målgrupper

Nu vill David Gyllenstråle att ett liknande upplägg ska införas för andra målgrupper.

– Det första jag tänker på är ungdomar som sitter hemma av olika anledningar, men även människor som kanske har fysiska eller psykiska utmaningar. Det är väldigt mycket som tyder på att hälsa, aktivitet och det sociala man får ut av träning är botemedel för mycket. Vi får se hur socialförvaltningen i framtiden kan hjälpa ännu fler målgrupper på det här förebyggande sättet.

Kursplan för hälsoprojektet

Vecka 10 till 11: urval av deltagare

Vecka 12 till 13: projektstart med antal tester

Vecka 14 till 23: träningsperiod

Vecka 24 till 25: avslutande tester

Kostnad: 500 kronor

Anmälningen är öppen fram tills den 10 mars.

Kontaktperson för projektet är Mikaela Lundkvist
Telefon: 070-147 59 19
E-post: mikaela@sportsclubvallentuna.se 

Man föll ut ur fönster på särskilt boende i Täby

Nyheter "En otäck händelse" En man bröt foten efter ett fall från ett fönster på ett särskilt boende i Täby. Nu har boendet gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.tisdag 21/5 16:51

Alexander från Danderyd ska snacka ledarskap med FN

Nyheter Vill påverka världen positivt 16-årige Alexander Westford från Danderyd ska åka till Washington för en internationell konferens om ledarskap. En av dem han ska träffa är FN:s generalsekreterare.tisdag 21/5 11:39
Stockholm Direkt