Himmerfjärdsverkets nya renoveringar beräknas kosta Sverige över en miljard kronor. Foto: Syvab

Lyft för haven när reningsverket i Botkyrka blir toppmodernt

"Vi kommer att kunna filtrera ner till storleken på virusnivå" säger Carl-Olof Zetterman, vd på Syvab, om den stora satsningen för Himmerfjärdsverket i Botkyrka. Målet är att ligga i framkant i kampen om att rädda Östersjön.

  • Publicerad 16:00, 8 mar 2019

Carl-Olof Zetterman, vd på Syvab. Foto: Syvab

Himmerfjärdsverket i Botkyrka ska bli ett av världens modernaste reningsverk.

Det berättar Carl-Olof Zetterman, vd på Syvab och för reningsverket Himmerfjärdsverket i Botkyrka. Med en miljonsatsning kommer reningsverket bygga om och installera nya tekniska lösningar för att rena vatten ner på mikronivå.

– Det här blir en hotspot på världens miljölista, säger han till BotkyrkaDirekt.

– Vi kommer att gå från att kunna släppa ut renat avloppsvatten till rent vatten ut i naturen. Det är en oerhört stor åtgärd för ett levande hav och framtida generationer.

Sedan 2008 har planerna legat på bordet.

2010 påbörjades förstudier om hur reningsverken kan förnyas i linje med den så kallade Baltic Sea Action Plan,som Sverige antog 2007. Målet är att skapa gemensamma åtgärder för att nå en god ekologisk status i Östersjön, Öresund och Kattegatt.

Himmerfjärdsverket byggdes 1974 och med den nya ombyggnationen, som väntas starta vid årsskiftet, ska man även kunna filtrera läkemedelsrester som i dag är ett stort problem för det ekologiska livet i havet.

– Det vatten som vi släpper ut blir helt partikelfritt. Man halverar näringsämnen i utsläppt vatten och kan leva upp till de tuffaste miljökraven, säger Carl-Olof Zetterman.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.