Himmerfjärdsverkets nya renoveringar beräknas kosta Sverige över en miljard kronor. Foto: Syvab

Lyft för haven när reningsverket i Botkyrka blir toppmodernt

"Vi kommer att kunna filtrera ner till storleken på virusnivå" säger Carl-Olof Zetterman, vd på Syvab, om den stora satsningen för Himmerfjärdsverket i Botkyrka. Målet är att ligga i framkant i kampen om att rädda Östersjön.

  • Publicerad 16:00, 8 mar 2019

Carl-Olof Zetterman, vd på Syvab. Foto: Syvab

Himmerfjärdsverket i Botkyrka ska bli ett av världens modernaste reningsverk.

Det berättar Carl-Olof Zetterman, vd på Syvab och för reningsverket Himmerfjärdsverket i Botkyrka. Med en miljonsatsning kommer reningsverket bygga om och installera nya tekniska lösningar för att rena vatten ner på mikronivå.

– Det här blir en hotspot på världens miljölista, säger han till BotkyrkaDirekt.

– Vi kommer att gå från att kunna släppa ut renat avloppsvatten till rent vatten ut i naturen. Det är en oerhört stor åtgärd för ett levande hav och framtida generationer.

Sedan 2008 har planerna legat på bordet.

2010 påbörjades förstudier om hur reningsverken kan förnyas i linje med den så kallade Baltic Sea Action Plan,som Sverige antog 2007. Målet är att skapa gemensamma åtgärder för att nå en god ekologisk status i Östersjön, Öresund och Kattegatt.

Himmerfjärdsverket byggdes 1974 och med den nya ombyggnationen, som väntas starta vid årsskiftet, ska man även kunna filtrera läkemedelsrester som i dag är ett stort problem för det ekologiska livet i havet.

– Det vatten som vi släpper ut blir helt partikelfritt. Man halverar näringsämnen i utsläppt vatten och kan leva upp till de tuffaste miljökraven, säger Carl-Olof Zetterman.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android