VARDE LJUS. Johan Ferner Ström vid ett av fem lysande ekollon som tagit plats i Rudbecksparken. Foto: Per Brandt

Lysande ekollon ska göra parken tryggare

Glödande ekollon och kastanjer. Nu ska fler parker på Kungsholmen ljusas upp, och förhoppningsvis kännas tryggare, med lysande skulpturer.

  • Publicerad 20:00, 3 feb 2020

Passerar ni Rudbecksparken i Fredhäll ikväll? Passa på att titta lite extra, då kommer nämligen fem ekollon för första gången lysa i parken. Det är en del i upprustningen av parken och bakom de nya inslagen står konstnären, och Kungsholmsbon, Johan Ferner Ström som under måndagen lade sista handen på installationerna. Tidigare har han bland annat även designat den populära lekplatsen Fruktparken i Liljeholmen. Han ligger även bakom de lysande körsbären som finns i Sankt Göransparken.

Så vill staden göra om Sankt Göransparken

Precis som där är tanken bakom ljusskulpturerna tvådelad – både vackra inslag men också ett sätt att höja tryggheten genom belysning.

– De kommer glöda lite orange. Jag har intresserat mig för skulpturer som har ytterligare en dimension. De är ett väsen på dagen och något annat på kvällen. Sedan har staden uttryckt att de vill göra dessa som trygghetsskapande åtgärder vilket är kul, säger Johan.

Just ekollonen har han tidigare använt vid liknande insatser i bland annat Bredäng.

– Och nu har de fortsatt sin resa hit till Rudbecksparken. Det är en fantastiskt fin park och vi tyckte att ekollonen skulle passa här. Det är många som har gått förbi och tyckt att det blir jättefint. Sedan ska vi också göra en ljusinstallation i rhododendronlunden i parken, men det blir förmodligen till i sommar, säger Johan.

Även i Tora Dahls park en stenkast bort, som håller på att renoveras, ska hans ljusskulpturer ta plats. Men där blir det kastanjer. Inom två-tre månader hoppas Johan att dessa ska vara klara.