Rättegången mot bland andra den så kallade lyxbilstjuven kommer att pågå till den 26 juni. Foto: Mostphotos

Lyxbilstjuven åtalas för rån mot barnfamilj på parkering

Nu pågår ytterligare en rättegång mot den så kallade lyxbilstjuven som gäckat polisen i flera år. Han står åtalad tillsammans med sju andra unga män för ett flertal brott – samtliga nekar. Eftersom han nu fyllt 18 år kan han för första gången dömas till fängelse.

  • Publicerad 14:24, 14 jun 2018

Vad jag kommer att yrka på beror också på vad som fram under förhandlingen, men sannolikt blir det någon form av fängelse

Den 16 februari släpptes ynglingen, som i flera år kallats lyxbilstjuven i medierna för sin vana att stjäla dyra bilar, från ungdomshemmet där han suttit frihetsberövad i ett halvår.

Enligt åtalet som nu prövas i Södertörns tingsrätt gick det endast tre dagar innan han började begå grova brott igen.

Han och tre medbrottslingar anklagas för att den 19 februari ha rånat en man på hans bil på en bensinmack i Midsommarkransen. I samband med det ska de ha misshandlat mannen genom att slå och sparka mot hans kropp och huvud, även efter att mannen fallit till marken. Det ska framgå av övervakningsfilm från macken.

Prövas som vuxen

Brottsrubriceringen är grovt rån, vilket kan ge upp till fem års fängelse. Mannen har nu hunnit fylla 18 år. Men exakt vilka påföljder som kan bli aktuella har åklagaren Karin Borg ännu inte bestämt.

– Vi har bara börjat behandla den första av flera åtalspunkter så jag har inte kommit så långt. Vad jag kommer att yrka på beror också på vad som fram under förhandlingen, men sannolikt blir det någon form av fängelse, säger Karin Borg.

Lyxbilstjuven häktad för nya brott – riskerar fängelse

Samma kvartett åtalas också för att ha brutit sig in i två bostäder och där stulit bilnycklar för att sedan köra iväg med familjernas bilar, dels i Jakobsberg i Järfälla och dels på Lidingö. Alltså exakt det tillvägagångssätt som 18-åringen tidigare dömts för.

De anklagas även för två andra bostadsinbrott där smycken, klockor och andra värdesaker stulits.

Barnfamilj rånad

18-åringen och en av de andra unga männen åtalas också för ett bilrån på en parkeringsplats i Sickla. Där ska de ha tvingat ett par ur sin bil genom att hota dem med hammare. Innan de två männen lämnade platsen med bilen fick paret ta ut sin 4-månaders bebis som satt fastspänd i sin stol i baksätet.

Rättegången kommer att pågå fram till och med 26 juni och det är totalt 13 åtalspunkter som ska avhandlas. Totalt åtalas åtta unga män för olika brott som de ska ha begått i olika konstellationer. De andra punkterna gäller stöld, grov stöld, försök till grov stöld, grovt häleri och ringa narkotikabrott. Den så kallade lyxbilstjuven åtalas i sju av åtalspunkterna. Samtliga åtalade nekar till alla brott.

Så straffas lyxbilstjuven efter mängder av nya brott

17-årige lyxbilstjuven på rymmen igen

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.