"Det är ett jättedilemma", säger Anders Jacobsson, kommissarie på LPO Järfälla om att man återigen har misstankar om att den så kallade lyxbilstjuven kan vara i farten. Foto: Privat/Mostphotos

Lyxbilstjuven ute – misstänks för flera brott på fem dagar

Den minderåriga pojken, känd som lyxbilstjuven, är på fri fot. Nu misstänker polisen att han återigen stjäl bilar i Västerort.

  • Publicerad 16:22, 10 apr 2017

Han har inga hämningar för vare sig poliser eller allmänhet

StockholmDirekt har flera gånger tidigare rapporterat om den så kallade lyxbilstjuven som har härjat i västra och norra Stockholm.

Den 17-årige gärningsmannen använder en specifik metod. Han stjäl dyra bilar genom att helt enkelt gå in i hallen hemma hos folk, ta bilnyckeln och köra iväg med bilen. Vissa gånger har han krossat en ruta och plockat nyckeln från fönsterbrädan. Vid några tillfällen har brottsoffren varit hemma när inbrottet och stölden skett.

– Han stjäl både för att ha lekstuga, för att köra ifrån polisen. Men också i andra brottsliga syften, säger Anders Jacobsson, kommissarie på LPO Järfälla.

16-åriga lyxbilstjuven gripen i Viksjö: "Han tycker det är lekstuga"

Pojken dömdes och placerades på ett hem för ungdomsvård i en annan del av Sverige. Därifrån rymde han ett antal gånger och kom tillbaka till Stockholm och Västerort.

Lyxbilstjuven har rymt igen – körde i över 200 km/h på fel sida vägen

Förra söndagen släpptes pojken på fri fot. Och bara fem dagar efter det, i fredags, fanns han med som misstänkt i flera nya brottsutredningar.

– Det finns flera indikationer på att han återigen har påbörjat samma typ av brottslighet som han ägnat sig åt tidigare, säger Anders Jacobsson.

Återigen är det bland annat Västerort som den senaste veckan drabbats av bilstölder med detta tillvägagångssätt. Och polisen uppmanar nu bilägare att inte lämna sina bilnycklar i hallen.

Vad gör samhället nu?

– Nu försöker man få tag på honom igen. Det är ett utredningsläge där man måste börja om och så blir det en ny process, säger Anders Jacobsson och fortsätter:

– Han har inga hämningar för vare sig poliser eller allmänhet utan han kör bara. Det man hela tiden blir varse om är en oförmåga från samhället att ta hand om det här. Det finns inget idag som biter på den här typen av personer. Pojken är minderårig, lagstiftningen hänger inte med. Det är svårt att styrka ett brott – det är ett jättedilemma.

16-åriga lyxbilstjuven dömd igen – men polisen uppgiven inför situationen

Nu söker polisen efter pojken på platser där de vet att han har vistas tidigare.

– Vi inväntar också nya tips på var han kan vara, säger Anders Jacobsson.