Morgondebatt. Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) och Tomas Eriksson (MP) diskuterade en östlig förbindelse. Foto: Patrik Wirén

M går till val på ny motorväg öster om stan

100 000 stockholmare skulle gynnas av en östlig förbindelse. Det visar nya siffror som presenterades på ett seminarium som Moderaterna bjöd in till under tisdagsmorgonen.

  • Publicerad 11:59, 24 apr 2018

Moderaterna anordnade i morse ett seminarium om behovet av en östlig motorväg som knyter ihop norra- och södra länken på östra sidan av Stockholm. Partiet ser det omdebatterade projektet som en av valets viktigaste frågor och enligt trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) var morgonens möte ett startskott för kommande diskussioner.

– Det handlar inte bara om en väg, utan är framför allt ett sätt att skapa ett Stockholm som hänger ihop, förklarade han.

Het debatt om Österleden i Stadshuset

Även bussbolaget Nobinas affärschef Daniel Mohlin fanns på plats och konstaterade att 100 000 stockholmare skulle gynnas av förbindelsen.

– Det skulle innebära ungefär tio minuters snabbare resväg för dem. Men det är helt avgörande hur den byggs, sa han och nämnde särskilda busskörfält som ett av flera exempel på hur kollektivtrafiken skulle kunna dra fördel av förbindelsen.

– Stockholms kollektivtrafik behöver utökad kapacitet för framtiden och en förbindelse skulle till exempel avlasta Gullmarsplan där 40 000 pendlare i dag passerar dagligen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Morgonen avslutades med en debatt mellan Tamsons och meningsmotståndaren och landstingspolitikern Tomas Eriksson (MP) som menade att en östlig förbindelse innebär en negativ miljöpåverkan.

– Det kommer leda till ökad biltrafik och dessutom innebär det en väldigt stor finansiering. Det parlamentariska stödet för en östlig förbindelse är ganska sviktande och det finns en stor oenighet i frågan, sa han bland annat.

Centern har ändrat sig – vill ha Österleden

På seminariet medverkade även Karin Wannström, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare, som anser att förbindelsen är viktig för hela regionens överlevnad.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Två olika namn på samma väg

Östlig förbindelse kallas även Österleden.