Till vänster: Dennis Wedin (M) med årets pinsammaste pris. Till höger, Jan Valeskog (S) tillsammans med torghandlaren Emin Tursak som får pris för årets torghandlare. Foto: Privat/Jan Mellquist

M-hånet mot Valeskog (S) efter dråpliga prisutdelningen

Pinsamt av Valeskog (S) att ge torghandlaren Emin Tursak priset Årets torghandlare efter att han tvingats bort av stadens höga hyror. Det tycker Dennis Wedin (M) och ger nu själv Valeskog ett skampris.

  • Publicerad 18:37, 19 sep 2017

Det är ju magstarkt får man säga

Priset "Årets pinsammaste pris från Stockholms stad 2017" går till Jan Valeskog (S). Foto: Privat

I tisdags publicerade vi på StockholmDirekt en artikel om torghandlaren Emin Tursak på Spånga torg, som prisades som årets torghandlare av staden.

Med fastighetsnämndens ordförande Jan Valeskog (S) i spetsen fick han ta emot blommor och diplom på torget. En klen tröst för Emin som tvingats sluta sälja frukt i Spånga på grund av stadens höga hyror.

– Visst är det jätteroligt med ett pris som visar att man sköter sitt jobb på ett bra och hjälpsamt sätt. Men ett pris hjälper inte nu. Det som hade hjälpt är om de kunnat sänka hyran så jag skulle kunnat vara kvar, sa Emin Tursak då.

Torghandlare tvingas stänga i Spånga

Prisutdelningen har fått Dennis Wedin (M), ledamot i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd och i kommunfullmäktige, att reagera.

– Det är ju magstarkt får man säga att åka ut och ge pris till någon som har drabbats så av att Socialdemokraterna inte har lyssnat i tid på det som vi lokalt från Moderaterna och andra har pushat för att vi måste se över.

Fixade eget pris

Därför ordnade han ett eget pris till Jan Valeskog: Priset för "Pinsammaste pris från Stockholm stad 2017".

– När pristagaren ser priset som en klen tröst så tycker jag det är bevis nog för att det här är oerhört pinsamt från Jan Valeskog. Då ska man inte ge ut pris – då ska man dra lärdom av detta och snarare ge en ursäkt, säger Dennis Wedin.

Men Jan Valeskog skäms inte.

– Reglerna som gäller för torghandeln är sen förra mandatperioden så det har Moderaterna själva beslutat om. Det pinsamma är att Spångamoderaterna inte vet vad de själva håller på med, säger han när han nås av nyheten.

Han fortsätter:

– Vi har lagt en skrivelse i fastighetsnämnden för att utreda torghandeln. Det har vi gjort gemensamt med Moderaterna. Utredningen ska svara på en massa olika frågor. Generellt är villkoren för torghandlarna fördelaktiga men det varierar. Det har att göra med genomströmningen av folk där man är.

Han tycker fortfarande att det var bra att Emin Tursak fick priset Årets torghandlare 2017.

– Det är bra att han har fått det erkännandet. Att han inte kunde vara kvar i Spånga har inget med priset att göra, säger Jan Valeskog.

Skampriset till Jan Valeskog tänker Dennis Wedin överräcka vid nästa sammanträde i kommunfullmäktige.

Snabbt jobbat på en dag att få det inramat, hur hann du med det?

– Haha ja, vi får se om han får ramen. Det är Margaret Thatcher som har hängt i den egentligen. Men det här var desto viktigare.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt