Hemtjänst. Moderaterna vill belöna hemtjänstutförare som ofta skickar samma personal till samma äldre. Foto: Karin Nilsson

M: "Hemtjänst som kan erbjuda samma personal bör få bonus"

Belöna hemtjänstutförare som ser till att de äldre regelbundet får träffa samma personal, enligt ett nytt förslag från Moderaterna.

  • Publicerad 11:22, 16 feb 2015

När ett växande antal äldre stannar hemma längre upp i åren ställs allt högre krav på hemtjänsten. På senare år har också kraven på de äldre höjts, åtminstone när det gäller att välja en av flera hundra utförare.

Färre utövare

Äldreborgarrådet Clara Lindblom (V) har lovat förbättringar av hemtjänsten genom att minska antalet utförare och ge de äldre större möjlighet att välja enskilda insatser.

Dennis Wedin (M), ledamot och gruppledare för Moderaterna i äldrenämnden, vill gå en annan väg. Han föreslår en ny typ av bonus som ska ges till de hemtjänstutförare som kan erbjuda sina äldre en hög kontinuitet bland personalen. Ju oftare en och samma personal kommer hem till en och samma äldre, desto högre rankning på en kontinuitetsskala, är tanken.

– Istället för att problematisera att man kan välja bland många utövare kan vi styra utförarna till att fokusera på det som är viktigt, säger Dennis Wedin.

Nytt pengasystem

Enligt honom skulle ett sådant här pengsystem motivera hemtjänstutförare att lägga scheman och planera geografiska områden som underlättar kontinuitet.

– Det absolut viktigaste för mig är att människor ska få en bättre relation till varandra i hemtjänsten och det ökar tryggheten och värdet på omsorgen om du har en relation till den som kommer hem till dig, säger Dennis Wedin.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.