Politiker. Willy Viitala (M), vice gruppledare. Foto: Tobias Fischer

M i Botkyrka öppna för samtal med SD

Både Moderaternas och Kristdemokraternas partiledare har öppnat för samtal med SD. Men hur ställer sig partierna till att samarbeta lokalt i Botkyrka?

  • Publicerad 20:00, 12 jan 2020

Kristdemokraterna har reagerat på denna artikel och anser att den är missvisande. En ny artikel om deras syn på Sverigedemokraterna. Läs den nya artikeln här.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson gjorde i början på december klart att partiet öppnar upp för samtal med Sverigedemokraterna – trots hans vallöfte att inte göra det.

Men hur ser det ut på kommunal nivå? Enligt Willy Viitala (M), vice gruppledare i Botkyrkamoderaterna, kan Moderaterna i Botkyrka, som har suttit i opposition sedan 1994, tänka sig att samtala med och godkänna förslag från samtliga partier – så länge det är "för Botkyrkas bästa".

– Vårt fokus ligger på det bästa för botkyrkaborna, inte vilket parti som lägger vilket förslag, säger han.

BotkyrkaDirekt kontaktas senare av Moderaterna i Botkyrkas politiska sekreterare Roslana Cederhage som vill förtydliga att de inte har något samarbete med SD.

– Vi för öppna samtal med alla partier och godkänner politiska förslag även från andra om de har bra innehåll. Men vi skriver inte under några avtal eller har något samarbete med SD, säger hon.

Kristdemokraternas speciella sits

En annan partiledare som har varit öppen för samtal med Sverigedemokraterna sedan en tid tillbaka är Kristdemokraternas Ebba Busch Thor. Redan i mars förra året öppnade hon för att partiet skulle samtala med Sverigedemokraterna.

För Kristdemokraterna i Botkyrka ser läget annorlunda ut. De ingår nämligen sedan valet i den styrande mittenmajoriteten tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Ett samarbete som funkar bra, menar Stefan Dayne, gruppledare för Kristdemokraterna i Botkyrka.

– Efter valet har vi förhandlat med, och ställt krav på, de andra partierna om de frågor som vi vill driva, och idag har vi ett bra samarbete, säger han.

Kan ni tänka er att samtala med Sverigedemokraterna?

– Vi arbetar i majoritet med de andra partierna och vi kör vårt program och vår budget som gäller under mandatperioden. Det behövs inte. Men vi stödjer förslagen som vi känner är bra för våra väljare och medborgarna i Botkyrka, oavsett om de kommer från vänster eller höger.

Det är första gången i Botkyrkas historia som Kristdemokraterna sitter i majoritet tillsammans med Socialdemokraterna. Enligt Stefan Dayne har det inte möts av några särskilda protester från det egna partiet på andra håll i landet.

Politiker. Stefan Dayne (KD), gruppledare. Foto: Claudio Britos