Nöjd. Kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak (M) säger att man är nöjd med det nuvarande politiska samarbetet i Huddinge och ser inget skäl till att samarbeta med SD just nu. Foto: Claudio Britos

M i Huddinge säger nej till SD-samarbete

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har brutit sitt vallöfte att inte samarbeta med SD. När vi ställer frågan till M i Huddinge säger man att ett SD-samarbete inte är aktuellt på lokal nivå. Samtidigt tycker man att mötet med Jimmie Åkesson är "odramatiskt".

  • Publicerad 12:08, 7 jan 2020

Riksmoderaternas partiledare Ulf Kristersson har gjort klart att partiet öppnar upp för att samarbeta med SD – trots hans vallöfte att inte göra det.

I början av december bjöd Kristersson in Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till ett enskilt möte. Kristersson publicerade därefter ett inlägg på sin Facebook där han skriver att partierna tycker ungefär lika i flera viktiga sakfrågor och att Moderaterna vill samarbeta med SD i dessa frågor i riksdagen.

Nyligen kom en opinionsundersökning där 63 procent av M-väljarna vill att partiet ska förhandla med SD.

"Ser inget behov"

I Huddinge styr Moderaterna i minoritet tillsammans med Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Huddingepartiet och Drevvikenpartiet.

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak (M) säger att man är nöjd med den nuvarande koalitionen och att det inte är aktuellt att samarbeta med SD just nu. Han stänger dock inte dörren för hur partiet kommer förhålla sig till SD nästa gång de går till val.

– Det är inte aktuellt. Jag ser inget behov av att samarbeta med någon annan än de fem andra partierna i koalitionen. Vi har ett jättegott samarbete, säger Daniel Dronjak.

Du kommer alltså inte samarbeta med SD?

– Jag kommer inte ha något organiserat samarbete med SD under den här perioden. Men säger partierna något klokt så är det klart man pratar med dem under formella sammanträden. Jag lyssnar på alla som har bra idéer.

Kan det bli aktuellt med enskilda samtal med SD?

– Det är inte aktuellt att ha det med Sverigedemokraterna.

Varför inte?

– Jag ser inget skäl till det därför att vi har ett väldigt gott samarbete inom koalitionen idag där vi får igenom bra politik för Huddinges utveckling.

Ni har ett minoritetsstyre. Om läget förändras efter valet och SD blir ännu större, skulle ni då kunna tänka er att samarbeta med SD?

– Jag vill inte spekulera i framtiden. Vår inriktning är att samarbeta med de vi har mest gemensamt med och i Huddinge är det övriga partier i koalitionen. Jag ser ingen anledning till att det inte skulle vara den inriktningen vi har även nästa val, men det är alldeles för tidigt att svara på det.

Daniel Dronjak anser att det som inträffat på riksnivå är relativt odramatiskt.

– Läget är helt annorlunda på riksnivå. Två partier valde att spräcka alliansen och samarbeta med Socialdemokraterna. Det gör att den politiska kartan förändras. Att då undersöka enskilda sakfrågor tillsammans för att få igenom sin politik tycker jag är ganska odramatiskt, säger han.