Debatt. "Betyder det här att Östermalmsbor får förtur till Norra Djurgårdsstaden?" undrade Joakim Larsson (M). "Handlar inte om att skapa lokala köer överallt, utan om att låta marknaden skapa kreativa lösningar på ett praktiskt problem", menade Roger Mogert (S) när frågan om förtur för Skärholmsbor debatterades i kommunfullmäktige. Foto: Peter Knutson/Nyréns/Lieselotte van der Meijs

M ifrågasätter förtur för Skärholmsbor: "Är det lagligt?"

Nyheten om att Skärholmsbor kan få förtur till vissa av de nya bostäderna som ska byggas i Skärholmen har debatterats friskt i veckan. Senast på kommunfullmäktige i måndags.– Det är både lagligt och nödvändigt, säger Roger Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd.

  • Publicerad 11:37, 3 okt 2017

Förra veckan skrev vi på SkärholmenDirekt om att Skärholmsbor kan få förtur till några av de 6000 nya bostäderna som ska byggas i jätteprojektet Fokus Skärholmen. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Stadens krav: Skärholmsbor ska få förtur till nya bostäder

Först ut var den lokala centerpartisten Erik Sihlberg, som tyckte att det var orättvist och att staden ställde orimliga krav på bostadsbolagen.

– Skärholmen har halkat efter socioekonomiskt och det stadsdelen, våra lokala butiker och småföretag behöver är att är att vi får fler med högre lön som bor här, sa han förra veckan.

C-ilska mot krav på förtur för Skärholmsbor: "Orättvist och orimligt"

Vissa läsare höll med i centerilskan. Andra tyckte tvärtom att förslaget var toppen.

"På Stockholms bostadsmarknad kan den som har pengar, flytta vart man vill. Förslaget är bra för ungdomar som vill flytta hemifrån och ändå kunna stanna i Skärholmenområdet", kommenterar en läsare.

Lagligt?

Frågan debatterades även i kommunfullmäktige i måndags. Oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M) undrade om det verkligen var lagligt att göra så.

– Hur ska ni se till att låta bostäderna i första hand gå till de som redan bor i området? Och är det här ens tillåtet enligt kommunallagen?, undrade han.

Men eftersom det främst rör sig om bostadsrätter och att 50 procent av hyresrätterna fortfarande ska gå till bostadskön, är det visst lagligt, menade stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

– Det är inte bara något positivt och lagligt utan också helt nödvändigt, svarade han.

– Det finns redan en känsla lokalt av att staden bygger för andra än de som bor där. Vill vi få förtroende och förståelse för det vill göra är det essentiellt att visa att vi också bygger för de som bor där.

Det här beslutades i Stadshuset ikväll

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.