Politiker. Stina Lundgren, gruppledare för Moderaterna i Botkyrka. Foto: Fredrik Wennerlund/Claudio Britos

M: "Intressant att S sträcker ut handen"

Socialdemokraterna i Botkyrka har öppnat för samarbete med bland andra Moderaterna för att få stöd för att undanta hela kommunen från ebo-lagen. Nu hoppas Moderaterna på mer samarbete framöver.

  • Publicerad 12:01, 28 feb 2020

Tidigare i veckan kunde BotkyrkaDirekt berätta att Socialdemokraterna i Botkyrka vill undanta hela kommunen från lagen om eget boende, ebo-lagen. Men partikollegorna i mittenmajoriteten håller inte med.

– I den frågan har jag en annan majoritet. Jag har samtalat med Moderaterna och Tullingepartiet. Tillsammans med Kristdemokraterna har vi en klar majoritet, sa Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande, då.

S vill undanta hela Botkyrka från ebo-lagen

Lagen innebär att en asylsökande är fri att bosätta sig var den vill under hela asylprocessen. Men från den 1 juli börjar en ny lagändring tillämpas som gör det möjligt för kommunerna att inskränka den rätten i utvalda områden.

Varit en M-fråga i 10 år

Förslaget välkomnades av M i Botkyrka och enligt partiets gruppledare, Stina Lundren, är det en fråga man har velat avveckla länge.

– Vår förra gruppledare har drivit den frågan i 10 år. Äntligen tar man tag i det här jättestora problemet i Botkyrka. Kommunen har redan tagit ett stort ansvar och kommer fortsätta göra det, men ebo har inneburit en ohållbar situation för kommunen, säger hon.

Kan man räkna med ett samarbete mellan S och M framöver?

– Det är en fråga för Ebba. Men det är intressant att S sträcker ut en hand, eftersom de inte var intresserade av att prata med oss efter valet. Men när det gäller stora och viktiga frågor för kommunen måste de stora partierna också ta bra och gemensamma beslut.