STÄDA. Oppositionsrådet Axel Conradi (M) hävdar att staden kunde ha undgått ett underskott på 64 miljoner om man hade "städat" tidigare vilket han menar oppositionen ville redan i december.

M-ledaren: Underskottet kunde ha mildrats

Underskottet i Sundbybergs ekonomi kunde ha mildrats om Mittenstyret gått med på en extrautdelning från Sundbybergs stadshus AB som den Grönblå oppositionen föreslog i december, det menar oppositionsrådet Axel Conradi (M).

  • Publicerad 16:43, 2 apr 2019

Under 2018 blev kostnaden för nedgrävningen av järnvägen under Sundbybergs stadskärna 45 miljoner dyrare än beräknat. En annan oförutsedd utgift var den på 40 miljoner kronor i det kommunala utjämningssystemet. Förr har Sundbyberg tilldelats pengar i detta utjämningssystem.

Dessa tunga utgifter är huvudorsaken till obalansen i Sundbybergs ekonomi.

– Underskottet var känt i december, säger Axel Conradi (M). Därför föreslog vi då en extrautdelning från Sundbybergs stadshus AB för att täcka utgiften för nedgrävningen av järnvägen och tvärbanan. Det röstade Socialdemokraterna nej till.

– Från prognosen i augusti och fram till i oktober/november hittade vi ett underskott på 23 miljoner och jag var säker på att vi skulle hitta mer. Det slutade i ett underskott på 64 miljoner, säger Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande.

I ett pressmeddelande skriver Peter Schilling: "Vi visste att det nya Mittenstyret skulle få agera städpatrull."

Axel Conradi menar att det fanns möjlighet att städa tidigare.

– Om det stannat vid 23 miljoner kronor hade det gjort det, det är riktigt. Men 64 miljoner är något annat, säger Peter Schilling.

– Vår grönblå budget för 2019 byggde på större effektivisering i stadens nämnder än den Mittenstyret har i sin budget. Nu har vi en budget där Sundbyberg går 48 miljoner back, det är inte alls bra.

Peter Schilling menar att "Axel Conradi räknar som det passar Moderaterna".

– Underskottet för 2018 var egentligen 79 miljoner om han räknar som han gör utifrån vår budget för 2019. När vi dragit av exploateringsintäkterna för 2018, som var 15 miljoner, blev underskottet 64 miljoner. Nu talar Axel Conradi om en budget på 48 miljoner minus trots att han vet att vi utgår från exploateringsintäkter på 48 miljoner. Vår budget ska alltså gå plus/minus noll.

Stort underskott i stadskassan

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Hur brukar du fira påsk?

Nyheter Resa till fjällen, gå på äggjakt eller bara ta det lugnt. Svaren blev många när vi frågade folk på stan hur de brukar fira påsk.torsdag 18/4 10:37

Hon är häxa i Blåkulla – på riktigt

Nyheter Feministen Rosie Björkman kom ut för 30 år sedan Hon tvekar inte att kalla sig häxa. Men Rosie Björkman kokar varken grodsoppa eller äter små barn.torsdag 18/4 5:57

Hatade häxor har blivit feministiska förebilder

Nyheter Hundratals halshöggs och brändes fram till 1704 För några hundra år sedan injagade de skräck i sin omgivning och avrättades. I dag är de unga häxorna feministiska förebilder med tusentals följare i sociala medier.torsdag 18/4 5:55