STÄDA. Oppositionsrådet Axel Conradi (M) hävdar att staden kunde ha undgått ett underskott på 64 miljoner om man hade "städat" tidigare vilket han menar oppositionen ville redan i december.

M-ledaren: Underskottet kunde ha mildrats

Underskottet i Sundbybergs ekonomi kunde ha mildrats om Mittenstyret gått med på en extrautdelning från Sundbybergs stadshus AB som den Grönblå oppositionen föreslog i december, det menar oppositionsrådet Axel Conradi (M).

  • Publicerad 16:43, 2 apr 2019

Under 2018 blev kostnaden för nedgrävningen av järnvägen under Sundbybergs stadskärna 45 miljoner dyrare än beräknat. En annan oförutsedd utgift var den på 40 miljoner kronor i det kommunala utjämningssystemet. Förr har Sundbyberg tilldelats pengar i detta utjämningssystem.

Dessa tunga utgifter är huvudorsaken till obalansen i Sundbybergs ekonomi.

– Underskottet var känt i december, säger Axel Conradi (M). Därför föreslog vi då en extrautdelning från Sundbybergs stadshus AB för att täcka utgiften för nedgrävningen av järnvägen och tvärbanan. Det röstade Socialdemokraterna nej till.

– Från prognosen i augusti och fram till i oktober/november hittade vi ett underskott på 23 miljoner och jag var säker på att vi skulle hitta mer. Det slutade i ett underskott på 64 miljoner, säger Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande.

I ett pressmeddelande skriver Peter Schilling: "Vi visste att det nya Mittenstyret skulle få agera städpatrull."

Axel Conradi menar att det fanns möjlighet att städa tidigare.

– Om det stannat vid 23 miljoner kronor hade det gjort det, det är riktigt. Men 64 miljoner är något annat, säger Peter Schilling.

– Vår grönblå budget för 2019 byggde på större effektivisering i stadens nämnder än den Mittenstyret har i sin budget. Nu har vi en budget där Sundbyberg går 48 miljoner back, det är inte alls bra.

Peter Schilling menar att "Axel Conradi räknar som det passar Moderaterna".

– Underskottet för 2018 var egentligen 79 miljoner om han räknar som han gör utifrån vår budget för 2019. När vi dragit av exploateringsintäkterna för 2018, som var 15 miljoner, blev underskottet 64 miljoner. Nu talar Axel Conradi om en budget på 48 miljoner minus trots att han vet att vi utgår från exploateringsintäkter på 48 miljoner. Vår budget ska alltså gå plus/minus noll.

Stort underskott i stadskassan

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här har villapriserna ökat mest i Stockholm

Nyheter Så mycket har priserna stigit på fem år – och här är villorna dyrast En ny undersökning visar var någonstans i Stockholms län som priserna på villor har gått upp mest de senaste fem åren.fredag 14/6 15:42

Sophögar upprör Sundbybergsborna

Nyheter Förvaltningen har tvingats ta bort papperskorgar En gång i veckan tvingas Kjell Lönnberg konstatera att det "ser för jävligt ut" i anslutning till områdets återvinningsstation i Rissne. Bristen på respekt och för hälsorisker har även tvingar...fredag 14/6 8:00

Färgkodade inkast ska underlätta sopsorteringen

Nyheter "Många sorterar rätt hemma, men kastar i fel inkast" Det ska bli svårare att missförstå sopsorteringen i Ursvik. Savab, Sundbybergs Avfall & Vatten, satsar på färgkodning av de tre inkasten.fredag 14/6 8:00
Stockholm Direkt