Klotter runt den lagliga graffitiväggen i Tensta. Foto: Patrik Ekström

M lovar att riva graffitiväggen i Tensta

Den lagliga graffitiväggen i Tensta har lett till ökad skadegörelse och otrygghet. Det menar Tenstamoderaten Ole Jörgen Persson som lovar att riva väggen om Alliansen vinner valet i höst.

  • Publicerad 14:51, 8 aug 2018

Det är ju inte så att det inte klottrades innan det fanns en graffitivägg.

Den lagliga graffitiväggen vid Elinsborgs bollplan har varit föremål för en politisk debatt i flera år nu. Moderaterna, som varit konsekvent emot idén, anser nu att de har fått rätt i sin kritik. Området runt den lagliga graffitiväggen i Tensta, soptunnor och andra allmänna ytor är nämligen täckt med klotter i grälla färger.

– Det var precis det här vi varnade för. Graffitiväggen var en dålig idé från början. Man kunde ha lagt pengarna på vettigare saker istället, till exempel fritidsgårdar eller fler fältarbetare, säger Ole Jörgen Persson (M), vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

Han menar att grafittiväggen, som skulle öka tryggheten och minska skadegörelse, haft precis motsatt effekt.

– Graffitiväggen har lett till ökad skadegörelse och otrygghet.

Om Alliansen vinner valet i höst lovar han också att riva väggen.

– Det är ett sylvasst vallöfte. Och jag kommer att stå i främsta ledet när väggen rivs.

Är det rätt att riva väggen när staden nu har investerat ganska stora summor i projektet?

– Man borde inte ha lagt ner en 50-öring på det här projektet, men nu är det gjort och är den sittande majoritetens ansvar. Vi lovar att riva upp beslutet och att använda pengarna på ett mer ansvarsfullt sätt framöver, säger Ole Jörgen Persson.

Spånga-Tensta stadsdelsnämnds ordförande Sus Andersson (MP) anser att kritiken är obefogad.

– Det är ju inte så att det inte klottrades innan det fanns en graffitivägg. Syftet med graffitiväggen är att de som vill måla lagligt ska kunna göra det. Sen måste vi arbeta mot det otillåtna klottret parallellt.

Hon menar att väggen har fungerat som väntat.

– Vi har fått liv och rörelse i ett område där det tidigare inte fanns så mycket liv och rörelse. Dessutom är det ganska häftig konst som uppstår.

Hon tror att Moderaternas kritik bygger mest på en principiell inställning.

– De är ju principiellt emot graffiti, så det är klart att de kommer att ta upp den här frågan i valrörelsen, säger Sus Andersson.

Stockholm Direkt