Löfte. M vill skapa permanent poliskontor på Plattan. Foto: Sacharias Källdén

M lovar permanent trygghetsgrupp på Plattan

Moderaterna vill göra stan tryggare med New York som förebild. Första platsen att omfattas av modellen blir Sergels torg.

  • Publicerad 08:00, 30 aug 2018

Som StockholmDirekt har skrivit tidigare samarbetar staden och polisen sedan i somras i tillfälliga lokaler på Plattan. I det nya trygghetskontoret arbetar polisen, ordningsvakter, socialtjänst med flera.

Ny satsning ska stoppa droghandeln på Plattan

Moderaterna i Stockholm går till val bland annat på att skapa så kallade BID:s, Business Improvement Districts, en modell som provats i USA och som kortfattat går ut på samverkan mellan näringsliv, civilsamhälle och offentlig sektor för att skapa trygga platser.

– Först ut som tryggt stadsrum enligt den här modellen blir Sergels torg och där kommer vi att börja direkt efter valet om vi vinner det, säger Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd.

Tanken är att trygghetskontoret blir kvar permanent i de lokaler som är tänkta för Kulturhusets fläktar efter byggnadens renovering.

– Det är en alldeles för attraktiv lokal för att använda till ett fläktrum. Det går att hitta andra lokaler till fläktarna, säger Anna König Jerlmyr (M).

M vill göra Stockholm tryggare – med New York-modell

Till trygghetskontoret ska medborgarna kunna komma för att ställa frågor eller anmäla brott.

– Och om man upptäcker en påverkad sextonåring ska personen kunna tas om hand om av socialjouren. På sikt är tanken att få in ett lokalt poliskontor på platsen, säger Anna König Jerlmyr (M) och fortsätter:

– Det här är en långsiktig satsning med en budget på ungefär tre miljoner kronor om året och förhoppningen är att näringslivet ska möta upp med lika mycket. Sen kommer vi att mäta resultatet: minskar kriminaliteten? Själv är jag övertygad om att den kommer att göra det.

Trygghetssatsning. Vi skrev tidigare i sommar om satsningen på trygghetsskapande åtgärder vid Sergels torg. Nu vill Moderaterna göra kontoret permanent. Fr.v. Annika Lindahl, gruppchef områdespolisen, Göran Hägglund, Framtid Stockholm, Linnea Johansson & Ella Mattsson Ungdomsjouren, Fredrik Wallén, kommunpolis, och Maria Stigle, Norrmalms stadsdelsförvaltning. Foto: Maja Brand

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

"Jag hade handen på Eddie Vedders kuk lite för länge"

Nyheter Kändisfotografen från Söderort om rockvärldens största svin I tre decennier har han fotograferat rocken och dess kändisar i Stockholm. Nu släpper han boken "Let there be rock" med personliga favoriter, många som aldrig publicerats förr. Johan Bergmark...tisdag 20/11 20:00

Ny barbershop satsar på stjärnfylld gatufest

Nyheter "En fest för grannarna" – Kända artister väntas uppträda på bakgata på Kungsholmen En ny barbershop "för alla, inte bara hipsters" med kafé har öppnat på Kungsholmen. Nu planerar de bjuda alla nya grannar på stjärnspäckad gatufest med flera lokala aktörer och kända artister.tisdag 20/11 18:21