Barn. Stockholmare gillar att överklaga bygglov – förskolor och skolor har svårt att etablera sig. Foto: Karin Nilsson

M: Märkligt skylla skolbrist på stockholmarnas egoism

Skolborgarrådet kallar de stockholmare som överklagar skolbyggen för egoister. Under all kritik, anser Joakim Larsson (M).

  • Publicerad 09:30, 17 feb 2017

Olle Burells (S), skolborgarråd, uttalande igår om att de stockholmare som överklagar förskolor och skolor är egoistiska har rört upp känslor hos oppositionen.

Här har grannar stoppat skolor i Stockholm

Joakim Larsson (M), oppositionsborgarråd, reagerar starkt.

– Vad ger det för signal att skylla skolbristen på stockholmarnas egoism? Det är ett märkligt sätt att sitta och peka finger. Det löser ju inget. Han säger att han vill reservera mark för offentlig verksamhet. Gör det då – han sitter ju i majoritet.

Han anser att det behövs mer verkstad och mindre snack, och föreslår att stadsbyggnadskontoret får mer resurser för att effektivt kunna arbeta med bygglovsärenden och detaljplaneförändringar.

– Det handlar om att ge en signal till förvaltningarna – om att frågan behöver prioriteras. Vi behöver också veta hur många tillfälliga bygglov som kommer att gå ut de närmaste åren, säger Joakim Larsson.

Grannar i Vasastan ser chans att stoppa skola

För att lösa den försening som alla överklaganden faktiskt ger behövs att tidsaspekten för överklaganden kortas, menar Joakim Larsson.

– I dag finns ingen tidsgräns för hur länge överklaganden kan ligga hos domstolar, säger han.

"Tävling mellan partierna"

Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och tidigare skolborgarråd, vill se ett samarbete över partigränserna för att råda bot på bristen på skolor och förskolor.

– Vi har vid åtminstone tre tillfällen försökt få till ett samarbete. Det är trist att Olle Burell inte ser behovet av en blocköverskridande referensgrupp med centrala politiker. Borgarråden bör sitta i den – först då kan vi få tryck i frågan. Jag hoppas att vi kan få till ett samarbete snarast, säger hon.

Hon menar att det finns ett strukturfel i hur man bygger i Stockholm. Skolbyggnaderna kommer in för sent i processen vilket gör de ofta blir både försenade och dyra.

– Det har blivit som en tävling mellan de olika partierna i Stockholm om vem som kan bygga flest bostäder. Och då glöms förskolor, skolor och annan service bort. Jag tror att vi måste göra tvärtom – tänka på skolorna först.

Hon hänvisar till Annedal i Bromma, Larsboda i Farsta och Hagastaden, som alla är områden där förskolor och skolor har glömts bort.

Självklart har stockholmare rätt att överklaga, men Lotta Edholm tycker att man bör tänka till. Dessutom, menar hon, vinner ju Stockholms stad ofta trots överklaganden.

– Bor man i tättbebyggt område måste man finna sig i att barn låter. Så enkelt är det, säger hon.

Måttligt road. Joakim Larsson (M) är inte imponerad över att Burell tycker att överklagande stockholmare är egoister. Lotta Edholm (L) vill se ett samarbete mellan partigränserna för att komma till bukt med skolbristen. Foto: Peter Knutsson/Jonas Förare

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.