Uppsagd. Sätra vårdcentrals hyreskontrakt går ut nästa år. Foto: Claudio Britos

M nöjda med vårdcentralens flytt till Bredäng

När centrumet rivs får vårdcentralen flytta till Bredäng och Sätra blir utan vårdcentral. En utmärkt lösning, enligt Moderaternas Charlotte Broberg.

  • Publicerad 14:03, 12 dec 2019

Under nästa år flyttar Sätra vårdcentral till Bredäng, i samband med att hyreskontraktet löper ut och Sätra centrum ska rivas. De nya lokalerna ligger vägg i vägg med Bredängs vårdcentral och de boende kommer bli tvungna att ta sig till Bredäng för att få sin läkarvård.

– Det finns ju inga andra lokaler i Sätra som är anpassade för att ha en vårdcentral, av naturliga skäl. Här har vi befintliga lokaler en dryg kilometer bort, bara en tunnelbanestation, säger Charlotte Broberg (M), fastighets- och serviceregionråd.

Dålig stämning

Charlotte Broberg har i tidigare intervjuer lovat att Sätra vårdcentral ska få fortsätta med sin verksamhet, något som många tolkade som att de skulle stanna i Sätra. Nu är det alltså klart att de ska flytta in i oanvända lokaler tillhörande vårdcentralen i Bredäng men organisatoriskt fortsätta vara en separat vårdcentral. Beslutet har kritiserats bland annat av Socialdemokraterna. Men redaktionen har också blivit kontaktad av personal på vårdcentralen som är mycket kritisk till beslutet om flytten.

– Vi är ledsna över det här. Ingen vill ju flytta. Och vem vet vad som händer sedan när centrumet är klart? Kommer det en privat aktör och tar över då? skriver en anställd på vårdcentralen som vill vara anonym.

Kan släppa in privata vårdgivare

Även Socialdemokraterna är oroliga för att det i praktiken kommer innebära att de två vårdcentralerna på sikt slås ihop till en, en oro som Charlotte Broberg slår ifrån sig.

– Ambitionen är att de ska återvända men vi måste hitta en alternativ lösning under en övergångsperiod. Vi är jätteglada att vi kan säkra en bra vård, och det är roligt om de kan flytta in igen i nya fräscha lokaler i stället för de som byggdes 1965.

Att släppa in en privat aktör i Sätra ser hon däremot som något positivt.

– Jag tycker det är positivt om det är fler aktörer som vill etablera sig i Sätra. Det viktigaste är inte vem som driver det, utan att det är bra vård.

Oklar framtid för Sätras vårdcentral