OACCEPTABELT. " Vi förutsätter att Miljöpartiet fortsätter att vara en del av vår majoritet, under förutsättning att denna person inte uppbär förtroendeuppdrag", säger kommunstyrelsens ordförande Mikael T. Eriksson (M). Foto: Jonas Carlsson

M: "Oacceptabelt att han inte avgått"

Även kommunstyrelsens ordförande, Mikael T. Eriksson (M), kräver att MP:s gruppledare och kommunalråd Siyamak Sajadian Sasanpour avgår. Beskedet han fått till svar är oklart.

  • Publicerad 19:58, 5 dec 2017

Jag var medveten om att detta är en färgstark person.

Att en förtroendevald har gjort sig skyldig till mobbning och kränkande särbehandling av stadshusanställda vid flera tillfällen under en längre tid, slås fast i en oberoende internutredning som kommunen beställt. På tisdagen har rapportens slutsatser presenterats, något Vi i Sundbyberg har berättat om.

Detta går gruppledarna för de andra politiska partierna ut med i ett gemensamt pressmeddelande på tisdagskvällen, där de ber om ursäkt å kommunens vägnar.

"Vi förklarar gemensamt att vi ser mycket allvarligt på situationen och att det krävs handling för att säkerställa uppfyllandet av vårt ansvar som arbetsgivare och säkerställandet av en god arbetsmiljö i stadshuset, fri från kränkningar och mobbing", skriver gruppledarna.

De saknar förtroende för Siyamak Sajadian Sasanpour, kommunalråd och gruppledare för Miljöpartiet. I väntan på att rapporten efter internutredningen blir offentlig vill de själva inte nämna vilken politiker det gäller.

Som vi rapporterat tidigare under eftermiddagen, kräver Miljöpartiet att Siyamak Sajadian Sasanpour lämnar posten.

Även kommunstyrelsens ordförande, Mikael T. Eriksson (M), kräver hans avgång.

– Partiet måste agera i den här frågan och det har man börjat göra. Men den här personen har ännu inte avgått. Det tycker jag är helt oacceptabelt, säger han.

På Mikael T. Erikssons uppmaning har MP-kommunalrådet i vart fall inte lämnat sin post, enligt honom.

– Han har istället haft andra resonemang, som har varit lite otydliga om jag ska vara ärlig. Det är inte ett acceptabelt beteende för en som har ett förtroendeuppdrag, säger han.

Hur ser du på ett fortsatt samarbete med Miljöpartiet?

– Vi förutsätter att Miljöpartiet fortsätter att vara en del av vår majoritet, under förutsättning att denna person inte uppbär förtroendeuppdrag.

Problemen som framkommer i utredningen har förekommit under längre tid, enligt honom. Men de slutsatser som dras bygger på konkreta händelser som skett sedan 2016, enligt Mikael T. Eriksson.

I slutet av 2015 tog Moderaterna över makten tillsammans med bland annat Miljöpartiet.

Vad av detta kände du till då?

– Jag var medveten om att detta är en färgstark person. Jag hade inte kunnat föreställa mig det man här ser som handlar om grova, systematiska kränkningar. Det hade jag ingen kännedom om, säger Mikael T. Eriksson.

MER Handlingsplan

"Kommunstyrelsen föreslås fatta beslut om en handlingsplan. I den lyfts bland annat att stadsledningskontoret håller en förhöjd beredskap för att möta behov utifrån slutsatserna av utredningen, att uppmärksamma och vidareutveckla befintliga rutiner och riktlinjer samt att tydliggöra de förtroendevaldas roller gentemot stadens anställda för att motverka otydlighet i gränslandet mellan förvaltning och politik", skriver gruppledarna för alla partier utom Miljöpartiet i ett gemensamt pressmeddelande.

Politikerna ber om ursäkt å kommunens vägnar: "Det som skett är mycket olyckligt och visar på behovet av utbildning och samtal kring de förtroendevaldas relation till förvaltningsorganisationen."

18 december ska en obligatorisk utbildning att hållas om vad rollen som förtroendevald innebär.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Pendeltågsstation kan öppna i veckan

Nyheter Alternativa resvägar rekommenderas ändå Stockholm city kan öppna för pendeltågstrafik under slutet av veckan. Det meddelar SL på sin hemsida på måndagsmorgonen.måndag 23/7 8:37

"Vi är inte ett borgerligt parti"

Nyheter Gary Aelius (SD) om politik, religion och flyktingar I vårt femte politikerporträtt möter ni Sverigedemokraternas gruppledare, Gary Aelius.fredag 20/7 9:07