(M): Öka kameraövervakningen i Skarpnäck

Engagerade medborgare är bra. Men det behövs konkreta åtgärder för att göra Skarpnäck tryggt. Som fler kameror och poliser. Det säger Moderaterna efter vår artikel om hot mot handlare.

  • Publicerad 14:39, 10 mar 2016

Som liberal vill jag verkligen inte ha ett big brother-samhälle. Men...

Efter en undersökning om hot mot handlar har vi skrivit om läget för butiksägarna på Skarpnäcks allé. Ewa Larsson (MP), ordförande i lokala nämnden, listar där tre punkter som de styrande jobbar med för att läget ska bli bättre: utökad verksamhet på kulturhuset, mer kontakt mellan politiker och näringsliv, och medborgardialoger med polisen.

Den så kallade Skarpnäcksandan lyfts även fram som en stark motkraft mot negativa yttringar i samhället.

– Till en viss del håller jag med Ewa. Det behövs engagerade medborgare och det är bra att folk bryr sig. Men det krävs även konkreta åtgärder, kontrar nämndens vice ordförande Kristina Lutz (M).

Är det för flummigt snack från Ewa Larsson?

– Nej, det vill jag verkligen inte säga. Och kulturhusets utökade öppettider är jättebra, men tveksamt om det gör något för tryggheten.

Kristina Lutz och Moderaterna efterlyser istället andra handlingar för att minska brottsrisken mot handlare såväl som medborgare. Vissa på lokal nivå, vissa på stadsnivå.

– Först och främst mer belysning om natten, precis som det äntligen börjat styras upp i Bagarmossen. Och sedan fler lokala poliser som patrullerar på gatan och syns. Det ligger på stadshusets bord. Det vi kan göra på lokal nivå är att se till att det är tryggt och snyggt. Nedskräpning skapar också en otrygghetskänsla, säger Lutz.

Som tredje insats vill Moderaterna se mer övervakningskameror i det offentliga.

– Som liberal vill jag verkligen inte ha ett big brother-samhälle. Men man bör kika på att ha fler kameror för att öka tryggheten i utsatta områden och centrummiljöer. Det är otroligt viktigt att få in fler företagare i Skarpnäck och öka arbetstillfällena. Då måste handlarna känna sig trygga.

Läs även Skarpnäcksbor backar hotade handlare

Läs även Medborgare protesterar mot Skräpnäck

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48