Veronica Palm, (S), vide ordförande i Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd och Gustav Johansson, (M), ordförande i Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd Foto: Pressbilder/Sofia Runarsdotter/Kenneth Hellman

M om besparingen: Valvet har för få besökare

Livlina och enda familj för ett 60-tal personer, men det hindrar inte den styrande majoriteten i stadsdelen från att stänga Valvet.

  • Publicerad 16:46, 11 dec 2019

Gustav Johansson (M), ordförande i Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd, säger att de vill ”effektivisera och då finns det liknande verksamheter med större besöksantal dit även Valvets besökare är välkomna.”

Stadsdelen vill stänga populär mötesplats


– Det är aldrig kul att behöva lägga ned verksamheter, men Valvet har dålig besöksstatistik och de som brukar gå dit kan gå till Flotten i Årsta eller Bryggan i Högdalen istället, säger han.

Stadsdelen kommer samtidigt att satsa mer på försöks- och träningslägenheter, tillägger han.

Veronica Starck, chef för individ- och familjeomsorgen vuxna, försvarar också förslaget.

– Vi har fått riktlinjer från staden att prioritera vår kärnverksamhet, som är myndighetsutövande. Vi ska alltså inte längre driva någon egen verksamhet, säger hon.

Valvet är livlina för cirka 60 personer – är det ändå värt att lägga ned?

– Ja, stadsdelen kan hjälpa till på andra sätt. Vi kommer fortfarande erbjuda de här människorna stöd, men i annan form, säger Veronica Starck.

Veronica Palm (S), vice ordförande i stadsdelsnämnden, menar att man slår mot de allra svagaste i samhället.  

– Det är lätt att lägga ned något när man först har försämrat förutsättningarna, genom att byta lokaler, så att det blir svårare att ta sig dit, och minska öppettiderna, säger hon.

Även Vänsterpartiet vill att verksamheten räddas kvar.  

Stadsdelen sparar cirka 700 000 kronor per år på att stänga Valvet, vilket motsvarar kostnaden för att hålla öppet två dagar i veckan (1,3 miljoner om man har öppet fem dagar).

Förskola anmäld för kränkande hårklippning

Nyheter Föräldrarna: Luggen är väldigt rakt klippt så vi vet att det är en vuxen Skolinspektionen och Barn- och elevombudet har fått in en anmälan om kränkande behandling på en förskola i Skarpnäcks stadsdel. Enligt anmälarna ska deras ettåriga dotter ha fått luggen klippt mot...måndag 20/1 13:15

Nej till ordningsvakter på flera håll i Hägersten

Nyheter Staden och lokalpolisen kritiska – kräver lagändring Polisens rättsexperter säger nej till ordningsvakter på flera platser i Hägersten-Liljeholmen. Nu krävs en lagändring för att utöka vakternas befogenheter, anser staden och lokalpolisen.söndag 19/1 20:00