Militär i centrum? M-politikern Mikael Cederbratt har lagt en motion om att militär ska kunna backa polisen i de särskilt utsatta områdena. Foto: Arkivbild/Mostphotos

(M): Sätt in militär mot gängen i förorten

Militären borde sättas in mot kriminella gäng i särskilt utsatta områden som Hallunda och Norsborg. Det föreslår M-politikern Mikael Cederbratt tillsammans med 19 andra moderater i en motion till Riksdagen.

  • Publicerad 15:05, 18 okt 2017

Hallunda-Norsborg, Tensta, Rinkeby och Husby. Det är områden i Stockholm där militären ska kunna gå in och backa polisen mot kriminella gäng, enligt den motion som Mikael Cederbratt lagt och ytterligare 19 moderata riksdagsledamöter skrivit under.

– Läget i våra utanförskapsområden har förvärrats. Gängen har tagit över och polisen har varit tvungna att dra sig tillbaka. Svensk lag gäller inte längre här, säger Mikael Cederbratt (M).

Vill förklara krig

"Det är absolut nödvändigt att göra något, för dessa gäng är som cancersvulster i vårt land, och det brådskar. Min absoluta uppfattning är att vi, Sveriges nation, skall förklara krig mot de kriminella gängen", skriver Mikael Cederbratt på sin blogg där han kommenterar motionen.

I krig använder man sig av samhällets totala resurser, menar Cederbratt.

– Det är statens ansvar att upprätthålla lagen, framförallt polisen. Men polisen har idag inte den numerära förmågan att upprätthålla allmän ordning. Då faller ögonen snabbt på militären och försvaret, säger han.

Efter rapport om utsatta områden: Polisen: Fittja har faktiskt blivit tryggare

Ska upprätthålla lag och ordning

För att stoppa gängen från att ta över krävs nolltolerans mot kriminaliteten, vilket skulle innebära en konstant polisiär eller militär närvaro i områden som Norsborg, menar Cederbratt.

– Det är de hederliga människorna i området som råkar illa ut. Vi behöver gå in för att stötta dem, säger han.

Han föreslår att militären under ledning av polisen ska kunna utföra "vissa polisiära uppgifter, såsom upprätthållande av allmän ordning och vissa bevakningsuppgifter". Polisen kan då lägga sitt fokus på att lagföra gängledare, medan militärpoliser upprätthåller lag och ordning i områdena.

– En polisbuss en kväll i Norsborg skulle till exempel kunna bemannas av fyra-fem militärer under ledning av en polisinspektör, säger Cederbratt.

M-toppen sågar kravet på militär i förorter

– Militärpoliser är perfekta. Vi har också en grupp militärer med FN-utbildning som lärt sig den här typen av arbetsuppgifter i mycket svåra situationer utomlands. Får de en kompletterande utbildning kan de mycket väl jobba under ledning av polis i Sverige.

Ska de vara beväpnade?

– Någon form av beväpning skulle de ha. Sitter man i en buss är det mest praktiskt med någon form av pistol eller revolver. Men sådana detaljer är inte upp till en riksdagsledamot att bestämma.

Froby (L): Alliansen är död om M vill sätta in militär i förorter

Tar Danmark som exempel

I motionen lyfter Cederbratt fram Danmark som exempel, där militär enligt honom sedan i september tränas för att kunna samarbeta med polisen.

Förslaget är inte tänkt som ett alternativ till fler poliser, utan är menat att avlasta den hårt pressade polismyndigheten, skriver moderaten i motionen.

Boende om militär i förorten: Skulle kännas som krig

Mikael Cederbratt (M), riksdagsledamot.