Tullhuset på Blasieholme bör bevaras, skriver Jan Ericson (M). Foto: Andreas Jennische/David Chipperfield architects

M-politiker vill flytta tullhuset vid Nobel Center: ”Det kan inte vara orealistiskt"

Moderaterna i Stockholm stödjer planerna på Nobel Center och väntas rösta ja till bygget ikväll. Jan Ericson, moderat riksdagsman, säger också ja – om tullhuset flyttas.

  • Publicerad 14:41, 25 apr 2016

Jan Ericson (M) är riksdagsman från Västra Götaland och ledamot i Finansutskottet. Han bor egentligen i Ubbhult utanför Göteborg men under veckorna har han en övernattningslägenhet på Östermalm och passerar Blasieholmen varje dag på väg till jobbet i riksdagen.

Inför kvällens beslut i kommunfullmäktige skriver Jan Ericson ett blogginlägg där han anser att Stockholm och Nobelstiftelsen bör anstränga sig ytterligare för att rädda det gamla tullhuset på platsen från rivning.

Skulle ge goodwill

Enligt Ericson skulle en flytt ge både staden och Nobelstiftelsen en rejäl skopa goodwill som skulle förändra mångas syn på prestigebygget.

”Och omvänt – tänk vilken tråkig bismak det får när Nobelstiftelsen och det nya fina Nobelhuset för alltid förknippas med en rivning av en av centrala Stockholms äldsta byggnader” skriver Jan Ericson.

– Jag är inte emot att man bygger men jag vill väcka en tanke som kan göra alla nöjda och glada, säger han till StockhlmDirekt.

Enligt stadens utredning skulle en flytt kosta 50 miljoner kronor, något som anses vara ekonomiskt oförsvarbart…

– Det låter konstigt. Det kostade 28 miljoner kronor att flytta ett megastort hus i Helsingborg nyligen (Ångfärjestationen). Ibland känns det som att man kanske tar i lite extra för att göra det orealistiskt. I förhållandet till bygget i stort, som ska kosta 1,3 miljarder är det inte mycket, säger Jan Ericson.

Kommer du få bassningar av dina partikamrater i Stadshuset för det här?

– Nej, nej, jag känner Anna König Jerlmyr sedan hennes tid i riksdagen. Och jag går inte emot att man ska bygga på Blasieholmen utan kommer bara med ett litet inspel.

Enligt Jan Ericson är det lätt att som kommunpolitiker tänka för lite på kulturhistoriens betydelse.

– Många städer har genom åren raserat mycket av sitt kulturarv. I Stockholm är det många som sörjer att man rivit mycket i City förr i tiden. Vi har samma diskussion i Borås. Ändå visar det sig gång på gång att man inte är så mån om sitt kulturarv. Det där tror jag att eftervärlden tycker är olyckligt, säger Jan Ericson.

Inför kvällens avgörande möte har S, M och C tillsammans en majoritet för att säga ja till det förslag som innebär att Nobel Center byggs och tullhuset rivs.

Läs Jan Ericsons blogginlägg här: Nobelstiftelsen skulle få massor av goodwill om de flyttar Tullhuset

LÄS ÄVEN

Valeskog (S) "helt säker" på ett ja till Nobel Center

Vi rapporterar från kommunfullmäktige – nu på #sthlmpol