Frekvent besökare. Örbybon Gustav Johansson, (M), går ofta till Högdalen, som är hans närmaste centrum. Foto: Eva Tonström

M-politikern: ”Årstaskogen skulle bli tryggare med 5000 bostäder”

Bygg bostäder i Årstaskogen och öppna ett community center i Dalen. Det säger Gustav Johansson (M), i vår nya serie om vad politikerna i stadsdelen prioriterar – halvvägs till valet.

  • Publicerad 14:15, 20 okt 2016

En av de största utmaningarna i Enskede-Årsta-Vantör de närmaste åren är, enligt Moderaterna, otryggheten som upplevs i flera områden i stadsdelen. Ett sätt att få bukt med det kan vara mobila poliskontor, menar Gustav Johansson, (M), vice ordförande i stadsdelsnämnden.

– Poliskontoret kan då röra sig mellan de platser i Söderort där stöket är, eftersom det varierar. Nya siffror visar att allt fler unga i Söderort, 15-18 år, känner sig otrygga. Stadsdelen behöver ha en tätare dialog med polisen kring det här.

Det andra är unga vuxna som har svårt att få jobb och komma in på en utbildning. Här vill M etablera ett community center till, i Dalen, med samma koncept som i Rågsved och Östberga,

– Rågsved Community center, RCC, har fått fäste i området och gör stor nytta och Östberga CC är på god väg. Det här behöver införas i Dalen också och vi måste agera nu, det är oroligt där, med ungdomar som drar runt. Görs inget riskerar det att bli betydligt värre.

– Vi skulle få bättre närvaro i området och det är väl investerade pengar. RCC har betalat sig flera gånger redan, det räcker med att två personer får jobb istället för att syssla med skadegörelse så har vi sparat massor ur ett samhällsperspektiv.

Vill bygga bostäder i Årstaskogen

Ytterligare en utmaning är bostadsbristen i Stockholm, där en lokal lösning skulle vara att bygga 5 000 lägenheter i och vid Årstaskogen, enligt Gustav Johansson. Han ser inget kontroversiellt med att släppa in grävskopor i det blivande naturreservatet.

– Det är inte så många som använder Årstaskogen för rekreation, det är ganska otryggt och otillgängligt där. Bygger man bostäder skulle man kunna skapa fina områden för rekreation.

Dessutom är idén att göra skogen till ett reservat befängd, menar han.

– Det är inget vi förespråkar, Årstaskogen är så stor att det finns plats för både natur och bostadshus. Vi vill bygga ihop Liljeholmen med Hammarby sjöstad, längs vattnet, med en promenadslinga närmast vattenlinjen.   

Hyresrätter?

– Jag kan tänka mig hälften hyresrätter och hälften bostadsrätter i Årstaskogen.

LÄS OCKSÅ: Liberalerna pressar majoriteten: Vad händer med Årstaskogen?

LÄS OCKSÅ: Reservat i Årstaskogen dröjer – staden vet inte var gränsen ska gå

3 viktiga frågor.

1. Skapa mer lugn och trygghet, bland annat i Östberga, Rågsved och Högdalen. Ett sätt är att göra det med mobila poliskontor.

2. Få fler unga vuxna i jobb och annan sysselsättning.

3. Bygga bort bostadsbristen, bland annat genom att bygga i Årstaskogen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Rivningen av pirathamnen kan försenas

Nyheter Soppan kring tjuvankrade båtarna på Söder fortsätter Till i sommar skulle den skandalomsusade olovliga båthamnen vid Årstaviken som gäckat staden vara borta, utlovades det. Men nu visar det sig att rivningen kan försenas.söndag 20/1 20:00