Rasande. Cecilia Brinck (M) anser att Miljöpartiets nya förslag att förbjuda mackarna i Stockholm att sälja bensin och diesel är vansinnigt. Foto: Mostphotos / Peter Knutson

M rasar mot nytt förslag på bränsleförbud

MP vill förbjuda försäljningen av all diesel och bensin i Stockholm till år 2030. Nu sågar Moderaterna förslaget helt. ”Det är verklighetsfrånvänt vansinne”, säger oppositionsborgarrådet Cecilia Brinck (M).

  • Publicerad 16:18, 13 jun 2018

Som StockholmDirekt i dag tidigare kunde berätta vill Miljöpartiet i Stockholm förbjuda all försäljning av fossila drivmedel inom stadens gränser till år 2030.

Efter det ska det det alltså inte längre vara möjligt att tanka bensin eller diesel på mackarna i Stockholms kommun.

Förslaget är ett av 30 punkter i det valmanifest som partiet på onsdagen klubbar igenom, där man skärper miljömålen för Stockholm ytterligare.

Nu sågar Moderaterna i Stockholm förslaget helt.

– Jag tycker det här är verklighetsfrånvänt vansinne, säger oppositionsborgarrådet Cecilia Brinck (M).

"Alla kan inte cykla"

Miljöpartiet i Stockholm anser att förbudet ligger helt i linje med miljömålen för staden, och att det endast ska gå att fylla på med förnybara bränslen på mackarna när förbudet trätt i kraft.

Men Moderaterna är skeptiska. Enligt Cecilia Brinck skulle ett förbud snarare öka trafiken till mackar i närkommunerna.

– Är det bättre att för klimatet och människor som kör i Stockholms innerstad att köra fram och tillbaka för att tanka? Vi är alla överens om att ställa om fordonsflottan enligt den tidsplan som är fastlagd. Men det här vittnar om att Miljöpartiet inte har en aning om vilka villkor som gäller för många och vilka behov människor har. Alla kan inte cykla, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Cecilia Brinck menar i stället att fossilbränsleförsäljningen kommer att minska automatiskt i takt med att tillverkningen av bensin- och dieselbilar minskar.

– De fossila bränslena kommer att försvinna av sig självt i takt med att efterfrågan minskar och fordonsflottan ställs om till fossiloberoende. Det kommer att lösa sig, vi vill inte ha någon tidsgräns för det här, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.