Visionsbild. Mp vill göra Hamngatan mer framkomlig för gående och cyklister genom att förbjuda biltrafik. Moderaterna sågar idén. Foto: White &Tyréns

M sågar förslaget om bilfria Hamngatan

"Ogenomtänkt utan konsekvensanalys". Moderaterna och Liberalerna i Stockholm sågar MP:s idé om att göra Hamngatan fri från bilar.

  • Publicerad 11:56, 21 aug 2018

Som StockholmDirekt rapporterade i morse vill MP i Stockholms stad göra Hamngatan fri från bilar. Nu går Moderaterna ut med hård kritik mot förslaget.

– Vi har ett trafikhaveri i City med bilar som står stilla och trängs. Hela staden håller på att grävas upp och att då föreslå att man ska stänga av Hamngatan för biltrafik visar hur lite förståelse Miljöpartiet har för framkomlighet, säger Anna König Jerlmyr, oppositionsborgarråd och fortsätter:

– Förslaget skulle leda till att infarter till Klaratunneln, som leder bort trafiken, stoppas. Vi vill i stället bygga den östliga förbindelsen för att få bort trafik från stan och öka luftkvaliteten. I dag vet inte stockholmarna hur lång tid det kommer att ta att ta sig hem eftersom det är så igenkorkat.

Förslaget: Gör Hamngatan bilfri

Anna König Jerlmyr (M) menar att MP:s förslag bara är att "flytta runt problemet".

– Och man har inte gjort någon konsekvensanalys. I det här fallet skulle det dock inte ens behövas eftersom det är så stora trafikproblem i City som det är i dag, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Liberalerna stämmer in i kritiken.

– Vi måste öka framkomligheten för kollektivtrafik, gångtrafikanter och cyklister, det går L till val på. Men att göra utspel om enskilda gator utan att ha en plan för framkomligheten för alla trafikslag är helt oseriöst, särskilt som trafiksituationen i hela staden faktiskt är helt horribel. Det är uppenbart att det är med nöd och näppe som MP över huvud taget accepterar lastbilstransporter inne i centrum, men allt kan inte köras på lådcykel, säger Patrik Silverudd, Liberalernas gruppledare i trafiknämnden.