Sänker skatten. "Vi tycker att vi som kommun i första hand ska lägga pengar på välfärdens kärna, skola, vård och omsorg", säger Stina Lundgren (M), om Moderaternas budget. Foto: Botkyrka kommun/Arkivbild

M: Sälj konsthallen och lägg ner bibliotek

Sänk skatten, sälj mer av Botkyrkabyggens bostadsbestånd, lägg ner flera bibliotek och sälj konsthallen. Inför trygghetsteam och en äldreombudsman. Nu presenterar Moderaterna i Botkyrka sin skuggbudget.

  • Publicerad 13:30, 18 dec 2018

För några veckor sedan presenterade det nya mittenstyret sin budget för nästa år. I den ligger kommunalskatten kvar på 20:15 kronor för varje intjänad hundralapp. Men om M fick bestämma så sänks skatten med 25 öre till 19:90. Något som ger 43 miljoner kronor mindre i kommunens kassa per år.

Miljonsatsning på våldspreventivt center i budgeten

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Botkyrka har näst högst kommunalskatt av länets kommuner. Vi tycker att vi som kommun i första hand ska lägga pengar på välfärdens kärna, skola, vård och omsorg. Som medborgare ska man ha en valfrihet i vad man lägger sina pengar på, säger Stina Lundgren (M), gruppledare för M och oppositionsråd.

Sälj konsthallen

Det som stryker med är framför allt den nuvarande majoritetens satsningar på kultur. Kommunens bolag Upplev Botkyrka AB och Mångkulturellt centrum får minskat stöd och stödet till Botkyrka konsthall, som just nu byggs i Fittja, slopas helt.

Dess framtid får prövas på marknaden, menar Moderaterna.

– Kommunen kan sälja den till någon privat aktör. Finns det ett intresse för en konsthall så borde det finnas någon privat aktör som vill driva den. Finns inte det ska man kanske inte ha någon konsthall, säger Stina Lundgren.

M föreslår att flera bibliotek läggs ner. Istället vill man se två bibliotek, ett i södra och ett i norra.

– Vi anser att det räcker och att man då satsar på mer kompetens på de biblioteken. Vi tror inte att efterfrågan motsvarar det antal bibliotek vi har idag. Jag tror inte att vi riskerar att tappa besökare bara för att man får lite längre till ett bibliotek, säger Stina Lundgren.

Sälj Botkyrkabyggens bestånd

M vill också sälja mer av Botkyrkabyggens bostadsbestånd. Det kan både vara att ombilda hyresrätter till bostadsrätter eller att sälja dem till privata fastighetsvärdar.

– Vi måste finansiera Botkyrkabyggens arbete med att underhålla och renovera sina fastigheter utan att höja hyrorna och se till att man kan bygga nytt, säger Stina Lundgren.

Totalt presenterar Moderaterna besparingar på 49 miljoner kronor. Efter skattesänkningen har de 6,6 miljoner kvar till satsningar. De läggs bland annat på ett av sina vallöften, så kallade trygghetsteam med ordningsvakter som är synliga på gator, torg och i centrum.

– Det görs idag men är långtifrån bra. Vi satsar på att rusta upp parker och gångstråk med bättre belysning, röja sly och klotter ska saneras inom 24 timmar, säger Stina Lundgren.

Äldreomsorgen får också mer pengar till en äldreombudsman och en hemtjänstmiljon som ska gå till mer sociala aktiviteter för de äldre.

V-kritik mot budgeten: Soc hotat av nedskärningar

MIttenkoalitionen: "M lurar väljarna"

Ur M:s budget

Sänkt skatt. Skatten ska sänkas med 25 öre till 19:90. Det ger 43 miljoner kronor mindre i kommunens budget.

Besparingar

Totalt presenteras besparingar på nära 50 miljoner. De stora posterna M sparar på är:

Färre medborgarkontor. M vill lägga ner fyra medborgarkontor och ha kvar två, ett i södra respektive norra. Besparing: 7,5 miljoner.

Slopat stöd till konsthallen. Besparing: 5,9 milljoner.

Minskat stöd till Mångkulturellt centrum, Upplev Botkyrka AB. Besparing: 4,5 miljoner.

Sluta köpa ekologisk mat till skolor. Besparing: 1,3 miljoner.

Slopad cykelförmån. Besparing: 1 miljon.

Dra in gratis wi-fi på offentliga platser. Besparing 933 000.

Satsningar: 6,6 miljoner

Trygghetsteam: 2 miljoner

Tryggt och snyggt: 2 miljoner

Hemtjänstmiljon: 1 miljon

Äldreombudsman: 600 000

Extra fastighetsunderhåll: 1 miljon