Infartsparkeringen i Jakobsberg är en av de platser där Moderaterna i Järfälla vill se övervakningskameror. Foto: Emelie Henricson

M: Sätt upp kameror på infartsparkeringarna i Järfälla

Moderaterna i Järfälla vill ha övervakningskameror i kommunen för att öka tryggheten. I ett första steg vill partiet se kameror på infartsparkeringarna. "Vi ser det som platser som lämpar sig utmärkt för kameraövervakning", säger Cecilia Löfgreen (M).

  • Publicerad 17:02, 9 jan 2017

Moderaterna i kommunen vill sätta upp kameror på infartsparkeringarna runt om i Järfälla. Syftet är främst att minska antalet bilbränder.

– Vi har fått reaktioner från Järfällabor att vi har ett alldeles för högt och ökande antal bilbränder. En del av dem sker på våra infartsparkeringar och vi ser det som platser som lämpar sig utmärkt för kameraövervakning, säger Cecilia Löfgreen (M).

Partiet vill se över fler platser i kommunen där man kan sätta upp övervakningskameror. Infartsparkeringar är steg ett, enligt Moderaterna.

– Sedan vill vi också se ökad väktarnärvaro kring infartsparkeringarna och i hela Järfälla, säger Cecilia Löfgreen.

LÄS ÄVEN: Ny öppning för övervakningskameror i Hässelby gård

S säger nej

Moderaterna hänvisar till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps statistik som visar att det skedde 44 stycken fordonsbränder med uppsåt i Järfälla 2015 och flest insatser per invånare. Siffrorna har legat på den nivån sedan 2012.

Kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S) vill dock inte att kommunen satsar på kameror. Han pekar på att det är svårt att få tillstånd av länsstyrelsen för kamerorna.

– Vi utesluter ingenting som kan skapa trygghet. Men det finns betydligt viktigare åtgärder än kameror och övervakning, som att få ihop civilsamhälle, näringsliv, kommun och polis. Det andra är fler poliser och det tredje fler vuxna på stan som till exempel trygghetsvärdar, säger han.

46 anmälningar om bilbränder i år

Enligt Jörgen Karlsson, lokalpolisområdeschef i Järfälla och Upplands-Bro, ligger antalet bilbränder i Järfälla på ungefär samma antal för 2016 som de senaste åren - 46 anmälningar.

– Vad jag kan se är det max en handfull som har koppling till pendlarparkeringar. Resten har skett på andra parkeringsplatser och utmed gator runtom i kommunen.

Är det effektivt med kameror för att få ett stopp på bilbränder?

– Vi kan ha kameror i anslutning till platser där bilar har brunnit men det är ofta svårt att identifiera folk. Vid de tillfällen där polisen kan ansöka om kameraövervakning en kortvarig period så handlar det om platser där det förekommit väldigt mycket våldsbrott, som i Rinkeby och Tensta centrum. Syftet är då i första hand brottsförebyggande.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så blev försöket med sex timmars arbetsdag i Järfälla

Nyheter 50-tal medarebetare fick kortare arbetsdagar Från i höstas har närmare 50 socialtjänstanställda i Järfälla provat på sex timmars arbetsdag. Nu löper projektet mot sitt slut – och det får både ris och ros.fredag 18/5 11:21

Stadens kritik efter besök på studentbygge

Nyheter ✔Hissen fick stängas av ✔Fuskade med balkongerna Vi har tidigare skrivit att studenterna i Spångas nya studentbostäder på Nekvägen tycker att säkerheten brister. Nu har staden satt användningsförbud på studenternas hiss.fredag 18/5 9:50