Tryggare? Dags att testa övervakningskameror, tycker Moderaterna i Hässelby-Vällingby. Bilden är tagen någon annan stans. Foto: Karin Nilsson

M: Sätt upp övervakningskameror i Hässelby-Vällingby

Moderaterna vill ha kameraövervakning i Hässelby-Vällingby för att öka tryggheten. Även stadsdelsnämndens ordförande Kadir Kasirga (S), är positiv.

  • Publicerad 14:39, 11 mar 2016

Det är dags att pröva kameror på några ställen. Sen får vi väl se.

I en skrivelse till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd argumenterar Moderaterna för dygnet runt-kameraövervakning på platser stadsdelen som upplevs otrygga och där det begås brott. Man tar upp vapen på torget i Hässelby gård, rån vid bankomater och andra brutala överfall.

– Det har hänt mycket i just Hässelby den senaste tiden. Det är dags att pröva kameror på några ställen. Sen får vi väl se, vi får utvärdera efter ett tag, säger Bo Arkelsten (M), vice ordförande i stadsdelsnämnden.

Även andra platser

Han menar att det också kan vara aktuellt på platser som upplevs otrygga av andra skäl, till exempel mörka nerklottrade tunnlar, som många tycker är obehagliga enligt brukarundersökningar som staden gjort.

– Vi vill inte göra som i Östersund och förbjuda kvinnor att gå ut för att de ska känna sig säkra. Kameror kan ha bra effekt och bidrar till att brott klaras upp. Då kan man också hjälpa förövarna till rätt sida av lagen, säger Bo Arkelsten.

Ordföranden positiv

Även stadsdelsnämndens ordförande Kadir Kasirga (S) är positiv till kameraövervakning.

– Vi värnar om den personliga integriteten men om det sköts på rätt sätt så ska det inte vara några problem. Den som har rent mjöl i påsen behöver inte vara orolig. Statistik visar att polisen snabbare hittar misstänkta gärningsmän i de fall då brottet har filmats, det finns exempel från tunnelbanan i Hässelby gård, säger Kadir Kasirga.

Diskussion krävs

Han understryker att frågan inte har diskuterats i majoritetsgruppen ännu. Han säger också att man ska vara medveten om att övervakningskameror inte löser alla problem.

– Polisen har sina satsningar men det måste också till olika sociala insatser för att komma till rätta med problemen, säger Kadir Kasirga.

Skrivelsen

Moderaterna i Hässelby-Vällingby vill att förvaltningen tar reda på vilka platser i stadsdelen som är särskilt brottsutsatta och som kan vara i behov av kameraövervakning.

De ställer också frågan om stadsdelsnämnden vill stötta kameraövervakning om polisen söker tillstånd för det.

De vill veta vilka platser som skulle kännas tryggare med bättre belysning.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

MP: V vet inte ens själva vad de röstar på

Debatt REPLIK. Rödgrönt bråk på Södermalm Mathias Leveborn (V) verkar inte själv fatta vad han röstar på för förslag i Södermalms stadsdelsnämnd, skriver Anna-Klara Müntzing (MP) i en replik.söndag 18/11 21:04

Polisen glatt överraskad av mystisk man

Nyheter Fattade misstankar när han strök runt polisbilen: "Vafan gör han" Mannen strök runt den tomma polisbilen. Konstaplarna anade oråd och tog sig genast mot bilen – där de blev glatt överraskadesöndag 18/11 8:30