TÄLTLÄGER. En boplats i närheten av Gullmarsplan. Foto: Malin Lööf

M står fast vid kravet på vakter mot EU-migranter – SD vill ha förbud

Moderaterna står fast vid kravet på vakter för att avhysa EU-migranter, trots hård kritik från politiskt håll. ”Jag har aldrig tidigare fått sådan positiv respons från vanliga stockholmare” säger Anna König Jerlmyr (M). SD vill gå längre.

  • Publicerad 15:12, 25 feb 2015

Efter att oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) tidigare i veckan uttryckt en vilja att ändra lagen för att ge kommunen möjlighet att med egna vakter avhysa fattiga EU-migranter från boplatser, har kritiken varit hård från både Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och från allianskollegan Centerpartiet.

Anna König Jerlmyr (M) står fast vid förslaget och ser utspelet i DN som en stor framgång.

– Jag har aldrig tidigare fått sådan positiv respons efter ett förslag. Det har rasat in mejl från stockholmare som är lättade över att vi tar tag i situationen och lyfter frågan, säger Anna König Jerlmyr.

Viktigt lyfta frågan

Hon säger att situationen runt EU-migranter är ytterst komplex men att ingen mår bra av att sopa problem med nedskräpning och sanitära olägenheter under mattan.

– Man måste ha en förståelse för att det här är utsatta och lidande människor men att vi ändå måste upprätthålla en ordning som gör att våra parker, lekparker och andra offentliga platser inte blir boplatser, säger hon.

Reglerna ska gälla för alla

Anna König Jerlmyr känner sig stärkt i åsikten att den ordningsstadga som finns i Stockholm måste gälla för alla.

– Det är inte tiggandet eller tiggare i sig som är problemet utan allt runtomkring, säger hon.

Finns det inte en risk att det här förslaget öppnar dörren för de som tycker att samhället ska gå hårdare åt den här gruppen människor?

– Det finns de som tycker att staden inte ska göra någonting åt boplatserna och så finns det andra som tycker att vi ska förbjuda tiggeri. Jag tycker inte att vi ska förbjuda tiggeri men tror att problemet blir större om vi inte gör någonting åt boplatserna, särskilt med tanke på att många stockholmare upplever en frustration över att staden tar saken på allvar, säger Anna König Jerlmyr.

Sverigedemokraterna i Stockholm tillhör de som vill gå längre.

– Förbjud det organiserade tiggeriet nu, säger Maria Danielsson (SD), ordförande för SD i stadshuset i en kommentar.

Också en riksfråga

Anna König Jerlmyrs partikollega Beatrice Ask (M) ska nu driva frågan om en lagändring vidare inom rikspolitiken.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.