ÖVERVAKA. M-ledda styret vill se över kameraövervakning i samråd med polisen. Foto: Mostphotos

M-styret vill ha kameraövervakning

Kameraövervakning är den åtgärd som lyfts fram som exempel, i ett initiativ från det politiska styret att öka tryggheten.

  • Publicerad 09:24, 6 feb 2018

Ett ledamotsinitiativ för att öka tryggheten i Sundbyberg togs upp under gårdagens sammanträde i kommunstyrelsen. M, C, L och KD står bakom förslaget.

"Då staden har rådigheten över stor del av det offentliga rummet har vi även ett ansvar att genomföra trygghetsskapande åtgärder på dessa platser", skriver de.

I samråd med polisen ska tjänstemän vid stadsledningskontoret "identifiera trygghetsskapande åtgärder", inom ramen för det samarbete som kommunen har med polisen.

Exemplet som nämns är kameraövervakning.

– Kameror kan vara en av åtgärderna. Vi vill understryka det eftersom vi upplevde att det behövde skickas en politisk signal om att vi kan tänka oss det, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Han menar att det är polisen som har bäst koll på var behovet finns, men tar upp parkeringsplatser där bilar bränns.

Ser du något integritetskränkande i detta?

– Klart att det finns en avvägning att göra. Det är därför det är viktigt att man tar fram detta tillsammans med polisen så att det inte går överstyr, säger Mikael T. Eriksson.

Oppositionsrådet Jesper Wiklund (V) har reagerat på att just kameraövervakning lyfts fram.

– Det finns många andra insatser som är viktigare. Man har lagt ned Rissneambassadörerna trots att de visade resultat. Att ersätta sociala insatser med kameror är så symboliskt det kan bli, säger han.

Mikael T. Eriksson menar å sin sida att kommunen gör mycket i fråga om sociala insatser.

– Vi satsar oerhört mycket på fritidsgårdar och på sommarjobben. Vi har ungdomsambassadörer och har anställt en till fältassistent, så nu är de tre på heltid, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kommunalråd har anställt sin man

Nyheter Stefan Bergström, kommunalråd och gruppledare för Centerpartiet, har skrivit under anställningsavtalet för sin man som politisk sekreterare på deltid. "Ren och skär korruption", enligt en...onsdag 23/5 17:12

Företagsklimat vänder uppåt

Nyheter Nu tycker företagarna bättre om Sundbybergs stad igen. Årets enkätresultat beskrivs som en rekordstor höjning jämfört med fjolårets bottensiffra.onsdag 23/5 12:21