Dyrare. Parkeringsvakterna i Stockholm har fått anledning att röra sig i nya områden de senaste två åren. Foto: Shaon Chakraborty

M tonar ner löfte om slopade p-avgifter

​Moderaternas besked om att se över de nya parkeringsavgifterna i ytterstaden har väckt reaktioner – även i det egna partiet. Nu tonar oppositionsborgarrådet Cecilia Brinck (M) ner sitt tidigare löfte.

  • Publicerad 10:44, 16 maj 2018

Oppositionsborgarrådet Cecilia Brinck (M) berättade i förra veckan att Moderaterna vill riva upp delar av parkeringsreformen och se över de införda avgifterna i ytterstaden.

Tanken är, enligt partiet, att behålla avgifterna med tillhörande boendeparkering i särskilt belastade områden i närförorter som Gullmarsplan och i Alvik samtidigt som taxan slopas helt i ytterstaden där den inte anses behövas.

– Att rulla ut det i delar av ytterstaden är en dåligt förtäckt anledning att öka stadens intäkter, sa Cecilia Brinck till StockholmDirekt i förra veckan.

Moderat kräver att p-avgifterna blir kvar

Beskedet fick bland annat den lokale moderaten Johan Brege, som själv bor i Kärrtorp, att reagera och öppet försvara de införda avgifterna. Enligt honom har trafiksituationen i Kärrtorp, som är ett av de områden som har omfattats av parkeringsreformen, förbättrats markant sedan den infördes.

Cecilia Brinck. Moderat oppositionsborgarråd i Stadshuset. Foto: Stockholms Stad

Johan Brege. Moderat politiker i Skarpnäcks stadsdelsnämnd. Foto: Privat

Cecilia Brinck betonar att det inte har förelegat någon intern oenighet i frågan.

Tvärtom hävdar hon nu att hon och Johan Brege har varit överens om att just Kärrtorp är ett område som gynnats av de nya avgifterna hela tiden, varför det inte finns några planer på att riva upp dem just där.

– Kärrtorp är ett sådant område där det har funnits ett påtagligt behov och goda skäl att avgiftsbelägga. Det har Johan Brege sagt långt tidigare och det har vi varit överens om, säger Cecilia Brinck.

Oklara besked

Exakt var gränsen mellan närförort och ytterstad går samt vilka områden som M vill lämna avgifterna orörda i vill hon inte gå in på förrän en större översyn har gjorts. Men rent principiellt menas områden där parkeringsproblemen har varit stora, enligt Brinck.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det är i första hand de områden som ligger nära innerstan på andra sidan tullarna. Men det finns även områden som ligger längre ut där behovet är stort, bland annat i Kärrtorp. Trafikkontoret tittar på detta för att se hur det har slagit ut och fått för effekt.

Striden om bilismen kan avgöra höstens val

Det är alltså ännu oklart hur många områden där avgifterna har införts som faktiskt skulle omfattas av M:s löfte om slopade taxor.

Men ambitionen står fast:

– De delar av den nya parkeringsstrategin vi sade nej till när den infördes säger vi fortfarande nej till. Det gäller de nya avgifterna i ytterstaden där det inte behövs, den utökade avgiftstiden i innerstan samt den höga avgiften för mc och moped. Man ska komma ihåg att det grundläggande kravet för att ta ut parkeringsavgifter är att det ska förbättra trafik- och parkeringssituationen. Vi får inte ta ut parkeringsavgifter bara för att fylla på kommunens kassa.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Nu försvinner rätt till heltid i förskolan i Stockholm

Nyheter ✓Grönblå avskaffar kritiserad reform ✓5 000 barn omfattas ✓Så ser det ut i länet De senaste två åren har barn till föräldralediga haft rätt att gå heltid på förskolan. Tusentals familjer i Stockholm berörs när reglerna ändras från och med 1 februari.torsdag 17/1 19:30

Hägersten kan bli av med parkeringsavgifter

Nyheter M-överklagan kan vinna gehör P-avgifterna i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsområde kan tas bort. Det står klart efter att Transportstyrelsen väljer att pröva lokalpolitikern Lars Svärds (M) överklagan.torsdag 17/1 16:37